lördag 18 maj 2019

Den lata tomatälskarens bekännelser

Nu längtar de ut, de gängliga tonåringarna, som sträcker sig mot ljuset, förlåt, tomatplantorna ska det ju vara. I ett skyddat läge utomhus eller i ett växthus utan risk för frost, hade de redan kunnat flyttat ut, eller om de hade varit i en mer energisk människas vård, en person som hade flyttat ut dem under dagen och skyddat dem inomhus på natten. Hos mig får de tålmodigt vänta in juni och hushålla med det ljus som erbjuds dem och visst är de effektiva? De sprider sina blad för att maximera fönstergluggen.

Tomatplantor som längtar efter mer ljus
Jag har hobbyodlat tomater i kruka i runt 20 år och har samlat på mig goda råd under tiden:
- Håll rötterna varma
- Lä och sol lika viktigt
- Låt torka upp på ytan och vattna rejält, hellre mycket sällan än en skvätt ofta
- Ta bort tjuvskott
- Ge inte för mycket näring i mitten av sommaren, för då växer bladen istället för frukterna
- Plantera om dem ofta när de är små och sätt dem hela tiden i en lite större kruka och fyll på med jord runt stammen, så kommer det nya rötter
- Plantera dem en och en i tioliterskrukor eller -spänner
- Köp kvalitetsjord, t ex U-jord med perlite, småleka och långtidsgödning.
- Återanvänd inte jorden
- Diska krukorna mycket noggrant om de ska återanvändas

Allt detta har jag följt länge, men nu slarvar jag med allt av ovanstående. Mina genvägar ger varken fler  tomater eller vackrare odling, men gör det enklare för mig. Jag kan inte rekommendera dem, även om jag delar med mig.

- Håll rötterna varma. Om jag har konservburkar att så småplantorna i, så tar jag det, men det blir allt oftare gamla mjölkkartonger. Det är enkelt med två tonåringar i huset som tömmer liter efter liter och lämnar en massa mjölkförpackningar efter sig, och så går det att klippa ett litet hål i hörnet.
- Lä och sol lika viktigt. Jag sätter dem mot en solig västervägg i skyddat läge, men utsätter dem för piskande regn när ett sådant råkar komma. Ibland hämtar de inte sig från detta. Söderläge hade varit mer fördelaktigt, men där odlar jag annat. Tyvärr, tomater.
- Låt torka upp på ytan och vattna rejält, hellre mycket sällan än en skvätt ofta. Ja! Detta fixar jag! Dock kan det bli för långt mellan vattningarna... När bladen hänger som mjuka disktrasor är det svårt för plantorna att repa sig.
- Ta bort tjuvskott. Äh. Jag toppar plantorna istället, så jag kan se ut genom fönstret.
- Ge inte för mycket näring i mitten av sommaren, för då växer bladen istället för frukterna. Detta klarar jag också för det mesta. Av lättja. Jag gödslar bara med den egna komposten och det är sällan jag gödslar tomaterna över huvud taget. Ger dem kanske en skäppa då och då, men inte organiserat alls.
- Plantera om dem ofta när de är små och sätt dem hela tiden i en lite större kruka och fyll på med jord runt stammen, så kommer det nya rötter. Här skolas det om för sällan. Det där med botten på krukan klarar jag dock.
- Plantera dem en och en i tioliterskrukor eller -spänner. Nix. Jag sätter ihop alla plantor jag har i tre-fem stora 15-20-literskrukor och planterar oregano runt rötterna för att det är snyggt. De får trängas. Det blir ett hemskt virrvarr, en häck av tomatplantor, men de skuggar varandra, läar varandra och håller fukten tillsammans. Inte by the book, alltså, men mitt sätt. Bin trivs där också!
- Köp kvalitetsjord, t ex U-jord med perlite, småleka och långtidsgödning. Händer sällan. Några säckar med torvblandning från återvinningsstationen blandas med den egna komposten. Starkare blandning längre ner i krukan än runt rötterna, så kan rötterna själva välja om de vill leta sig till den starka näringen eller ej. Ofta gör den det, förstås, men mina tomater får sällan djupa rotsystem, så jag ska kanske dra ner lite på komposten.
- Återanvänd inte jorden. All jord från tomatkrukorna häller jag i häcken. Det är en femton år gammal, väl etablerad oxelhäck, som tillförs lite ny struktur.
- Diska krukorna mycket noggrant om de ska återanvändas. Försöker, men vi har inte varmvatten i vattenutkastaren utomhus, så det blir lite som det blir. Något år odlade jag i kraftiga sopsäckar istället. Inte lika vackert, men mindre att diska.

Så, då har jag kommit ut som en lat tomatodlare. Skönt. Trädgård behöver inte vara så pretentiöst, eller hur?











fredag 17 maj 2019

Bygglovsansökan inskickad!


Nu är bygglovsansökan inskickad! Får vi bara ett litet ”ja” så kör vi. Det blir ett stort rum på cirka 25 kvadratmeter,  med glastak över två femtedelar och carportstaket som vi redan har över resten. Det blir så likt det som vi har nu som möjligt, med skillnaden att öppningarna ersätts med skjutdörrar och skjutfönster och golvet blir ett isolerat trägolv av trall. Det så kul att ha ett projekt ihop! Snickarna som vi har bett komma för att ge offert och ta sig an bygget kan inte komma förrän i september, så vi får väl försöka att börja bygga själva. Om vi får bygglov, vill säga. Håller tummarna för att projektet ska ros i land. Så spännande det ska bli!

Foto från en ritning i datorn. Kan det bli bra?
Så här ser det ut utifrån idag.

De överlevde!

Förra sommaren var så varm, så varm, och vid ett tillfälle var jag rejält orolig för att jag kanske hade försummat att vattna en väns trädgård. Med hjälp av tålamod, en droppande slang och korta upprepade löpturer i närområdet, lyckades jag få den torra jorden att börja ta upp vatten igen. Om de skulle överleva eller ej hade jag ingen aning om.
Dvärgsyrén
När jag såg dessa fina dvärgsyréner, i samma vackra krukor, översållade med knoppar blev jag lite tveksam. ”Har du köpt nya?” undrade jag försiktigt, men nej, det är desamma. De överlevde!









Vill du läsa om min vånda? Den bjuder jag på! http://tradgardssamsara.blogspot.com/2018/07/semestervattnare.html?m=1

fredag 3 maj 2019

Uterum - sommarrum - trädgårdsrum

Hörnan där innebandymålet stod i flera år ska snart få ett nytt användningsområde och nu vill vi ha mer lä på gården. Tankarna om ett uterum har fått fart igen och idag tog vi bilen till Båstad för att besöka en stor utställning med uterum och en säljare som kan företagets koncept. Det var roligt. Nu måste vi bara få tag på en snickare och få en offert, innan vi kan fatta beslut.

Å ena sidan är jag lite rädd att förlora utomhuskänslan i sommarrummet, men å andra sidan är det kul med ett nytt grepp och något nytt. Är det sommarrum, uterum eller trädgårdsrum vi vill ha? Bara lite lä, eller ett nytt vardagsrum?

Kan detta bli något, tros?

Glastak istället för pergola och skjutbara dörrar och fönster.

Bortskänkes

Fortsättningen på innergårdens förvandling innebär att jag har grävt upp en hel rabatt med fänrikshjärta, julros, rosenflockel och en växt som jag inte vet namnet på, men som jag skulle vilja kalla starkväxande höga småblommiga perenna solrosor. Vill du ha någon av dessa plantor, så är det bara att titta förbi med en hink eller påse. Jag har också ett fint exemplar av tayberry, en taggig blandning mellan björnbär och hallon, samt några skott från en björnbärsbuske, om du vill ha!

Fänrikshjärta (Dicentra Formosa ’Alba’)