söndag 31 maj 2020

Fikonträdet

Misshandlat, men revanschsuget
Vårt fantastiska fikonträd fick beskäras i höstas, för vi kunde inte öppna locket på vårt spa utan att skada grenarna. Det kändes hemskt att skära av de starka och friska grenarna och jag har varit rädd att det inte skulle klara den omilda behandlingen.

Det är naturligtvis inte lika frodigt i år, men en lyckokänsla klickade till i mig idag, när jag upptäckte att den skjuter nya skott från stammen. Med trädäcket som bas lyfter vi fram det ordentligt också och jag hoppas att alla som duschar i uteduschen kommer att vattna det medan de väntar på att det varma vattnet ska rinna fram.

Jag gillar verkligen att fikonet fått en tydlig kant i trädäcket och uppskattar den extra tid min man har lagt ner på att få det snyggt. Det har blivit den ram till fikonet som vi aldrig fick till riktigt med stenplattorna.

Tre veckor senare har
de små knopparna kommit så här långt
Snygg kant i trädäcket


lördag 30 maj 2020

Trädäck växer fram

Lördag 11.00
Min man jobbar på med såg, måttstock, skruvdragare och den fiffiga skruvhållaren ”camo” som han fått låna av sin kollega. En dags arbete och man börjar ana hur fint det kan bli.
Lördag 14.00

Det som är svårast är att försöka förutse hur brädorna krymper. Misstaget som vi gjorde i brädgården var att köpa både nyinpregnerade brädor och brädor som hade legat och torkat i ett par månader. Det innebär att storleken på brädorna varierar en hel del. De som impregnerades för någon vecka sedan är tunga, blöta och uppsvällda och större än de andra, i vissa fall upp till en halv centimeter på bredden. Vi hoppas förstås att det blir snyggt ändå eller att vi kan acceptera att inte heller detta är perfekt.

Det som gör att det tar lång tid att lägga (förutom att vi är noviser) är att nästan varje bräda behöver anpassas på något sätt. Med hjälp av en lånad sticksåg kunde min man till exempel skära ut en rundning till stupröret och där grinden stängs behövdes ett hack in i brädan anpassas efter grinden.

Lördag 20.00

tisdag 26 maj 2020

Solenergi

Idag sken solen hela dagen och då blir det mycket el producerat på taket. Det blev rekord för våra tre veckor med solpanelerna. Appen som kom med anläggningen gör det roligt att följa också. Innan hade vi inte så mycket koll på hur mycket el vi gör av med, men nu börjar vi bli medvetna. Tvätt- och diskmaskin sätter vi till exempel inte på under kvällen, utan väntar med det tills solen lyser nästa dag. Vi har också upptäckt att små externa element drar mycket el, så vi ska nog inte ha ett sådant igång i förrådet en hel vinter igen.

Försommarträdgård

Några av trädgårdens skönheter i det bästa kvällsljuset:




måndag 25 maj 2020

Rådhusvin

Parthenocissus tricuspidata ’Veitchii’
Vårt vackra rådhusvin klättar upp och suger sig fast i planket. Det är ingen växt för ömtåliga väggar!

Jag grävde bort jord i helgen och hittade lappen med namnet från plantskolan: Parthenocissus tricuspidataVeitchii’. Jag önskar att jag hade ett bättre system för alla dessa lappar med sortnamn. De ligger här och där och bleknar, precis som i minnet.


Nya planer för en gräshörna

Vi har bestämt oss för att ta bort odlingslådorna på södersidan. Det blir otroligt många skottkärror jord som måste fördelas om i trädgården om vi inte ska höja marknivån eller åka till tippen. De båda sista alternativen känns inte så bra, dels för att ett fall inåt huset inte är sunt för huset, dels för att det är jättefin kompostjord som vi arbetat upp i odlingslådorna. Det bästa måste vara att anlägga en ny rabatt i trädgården, eller hur?

Drömmarna om nya växter har tagit fart igen. Ett litet plommonträd på svagväxande Stammen Pixy hade varit både gott och vackert. Några pioner hade kunnat få stå i dess skugga, tillsammans med jordgubbsplantor och rabarber. Jag tror starkt på att flytta ut godsakerna i rabatterna. Blir det en riktigt stor rabatt, så får kanske även blåbären och krusbären plats där. Ska vi ens ha kvar gräsmattan?

Det skulle också vara bra om grillen fick ett nytt ställe att vara på, med ett avlastningsbord och ett skåp för kol och grilltången, gärna i anslutning till matplatserna, med ett litet tak över och ändå avskilt så det inte tar för mycket av siktytan. Den platsen finns ju inte. Är det södersidan som får tas i anspråk ändå? Kanske... Eller fjärilsträdgården? Om växterna tål att flyttas... Nja, det blir inte ett projekt som sätts igång nu i alla fall.

Vi har funderat lite på ett lägre staket som avslut på markisen och uteplatsen. Kanske kan vi bygga ett grillrum bakom det? Lite inhägnat med en pergola och öppna väggar, med en rabatt med höga gräs bakom? Kan det bli ett grillrum? Det är en yta som idag består av sönderbränt gräs, så det vore kul att göra något där.

lördag 23 maj 2020

Hur bygger man trädäck?

Vi har ingen erfarenhet av hur man bygger trädäck, men brädor, täckduk, underlagspapp, plastkilar och lite till är inhandlat och min man har satt igång. Vi lär oss på vägen!

Visionen är ett mjukt och lent golv att tassa ut till sommarrummet och till spat på. En liten trappa upp till badet ska det väl också bli, och en bänk med förvaringsmöjligheter sommartid längs väggen. Det blir tryckimpregnerat virke nu, som vi behandlar svart eller grått nästa år.

Vi har läst på om hur man gör och Svenskt trä har rekommendationer och beskrivningar. Svenskt trä verkar vara en branschorganisation för sågverk och sågindustri, inte som Svenskt tenn, alltså, som är en fancy inredningsbutik. Kanske får deras rekommendationer oss att köpa ännu mer asfaltboard, så vi kan lägga mellan regelverket och brädorna också.

Det har visat sig ta lång tid att bygga en ram till ett plant trädäck när plattorna ligger i fall. Varje regel har sågats ut med så exakta mått som det bara går. Eftersom reglarna har kapats, och vi inte vet hur långt in i trät som tryckimpregneringen har tryckts in, valde vi att lägga den kapade sidan nedåt. Vi hoppas att det tryckta virket skyddar uppifrån och att trät håller i och med att det pallas upp, står på asfaltboard, markduken är genomsläpplig och betongplattorna också leder bort vatten.

När vi framåt kvällen mätte med laservattenpasset var det endast några få reglar som diffade på två-tre millimeter och det räknar vi inom felmarginalen. Jag undrar om detta bygge kommer att locka fram en pedantisk ådra i min man. Plötligt blir det kanske jag som struntar i detaljerna.

Under veckan som kommer hoppas min man bli klar med regelverket och till nästa helg kanske vi kan köpa brädorna som ska läggas ovanpå. Det kommer att knyta ihop sommarrummet med spabadet och uteduschen på ett fint sätt!


onsdag 20 maj 2020

Eluttag

Att få elen och eluttagen på plats känns som ett fint avslut på byggandet. Alla som bygger eller renoverar brukar ha en list kvar någonstans att sätta, och vi har mjukfogar och lite målning, men det känns väldigt mycket klarare nu än i morse, då elen ännu inte var på plats. Nu kan vi börja tänka på belysning!




måndag 18 maj 2020

Regn och blöta

Plattor, makadam och lerjord
Ska vi lägga reglarna till trädäcket direkt på plattorna eller ska vi ta bort plattorna, gräva ut makadam så det blir ett större avstånd mellan reglar och mark, och sedan palla upp med Sten som bär reglarna? När det regnar ser man tydligt att vattnet varken stannar på eller stänker upp från plattorna, medan makadamen som är blandad med stenmjöl håller fukten bättre. Lerjordens uppsugningsförmåga och strävan efter att bli gyttja är också tydlig. Kan vi behålla plattorna på innergården, som underlag till trädäcket, så är det nog det bästa.

Efter att ha studerat avrinningen i tre olika marktyper ett tag, fortsatte vi fundera på trädäck. Vi har tre olika val av trä och tre olika val av behandling att välja mellan. Tryckimpregnerat, kärnfuru eller organowood? Kiselbehandling, trälasyr eller träolja? Vi fick kloka råd i färgbutiken på Limhamn. Från att ha varit inställda på kärnfuru och kiselbehandling, lutar vi nu istället mot tryckimpregnerat som får torka ett år och att vi därefter väljer om vi vill olja eller lasera det svart. Pigmenterad olja rekommenderade säljaren. Det behöver visserligen oljas varje år, men det är lättast att få det snyggt och det flagar inte färg. Dessutom är det lätt att behandla en extra gång på ytor som slits mycket eller som blir smutsiga och behöver tvättas av. Kiselalternativet är ett svårare val där det ska behandlas i omgångar och fixeras för att få sitt skyddande lager och väderbitna utseende.

Ett svart golv runt spa-badet hade varit snyggt, men blir kanske för varmt att gå på. Kiselbehandling blir grånat och skyddat, men behöver vi mer grått?
 Fick också en ingivelse av ett foto från en spångstig från en skog, där de hade lagt tre tjocka brädor på bredden och skapat en härligt slingrande stig. Det hade kunnat bli fint, på södersidan, lite upphöjt över en bädd av sjösten. Svartoljat eller svartlaserat då, förstås.

söndag 17 maj 2020

Plintar och makadam

Plintar och makadam kan låta som skällsord eller negativt laddade interjektioner för den som har grävt mycket och bor på en tomt med styv lerjord, men min man spottade i nävarna och satte igång. När ens granne, tillika arkitekt, lite försynt föreslår att man ska passa på att bygga ett tak till cyklarna, så tänker man helt enkelt ett varv till.

Nu tänker vi oss fyra stolpar, med en något högre höjd mot häcken än mot bilarna, och enkla ribbor som binder samman dem i en tom rektangel. Längs en av stolparna får ett blåregn klättra upp och som stöd för de nya skotten i ”taket” sätter vi linor.
Fyra plintar och tio skottkärror makadam

Ytan som ska sättas med plattor kommer att delas av med stolparna som bär taket, men vi sätter bara ett litet staket där plattorna tar slut och södersidan börjar. Möjligheten att avgränsa mer finns ju dock kvar, om vi vill bygga fler väggar längre fram.

Det får bli ett enkelt staket, som det som piprankan klättrar på. Vi har redan sågat till ribborna, men innan vi kan sätta upp det ska vi köpa 70x70-stolpar som ska målas, och så ska vi gräva bort ett elefantgräs för att göra plats för blåregnet.
Piprankan börjar ta sig. 4:e, 10:e och 17:e maj.

Syttende mai

Syttende mai är inte en nationaldag som vi firar här hemma, även om jag sympatiserar med norrmännen som fick sitt eget land efter att ha lytt under Danmark i en evighet och sedan Sverige i några generationer. Frihet är gott!

Dock är sjuttonde maj en dag att ta i beaktande och stanna till vid i denna blogg. För exakt ett år sedan idag blev min man klar med bygglovsansökan med glasväggar och glastak och tryckte på skicka-knappen och nu i veckan kommer sommarrummet att bli klart. Vi har mjukfogar kvar att sätta, och kontakterna med våra favorithantverkare som hjälper oss, men annars är vi klara!

Rummet är invigt på så sätt att vi har suttit ner här med några få utspridda (Corona/Covid-19 begränsar oss) gäster och fikat och druckit vin och att vi äter våra måltider här, arbetar från hemmakontoret och vilar mellan arbetspassen vid datorn eller grävandet ut mot gatan där vi ska sätta sten och bygga plank.

Efter det att mjukfogarna är satta, så har vi alltså bara inredandet kvar att göra själva, och hantverkarna kommer när de har tid och möjlighet. På onsdag kommer elektrikern Martin och drar in el i ledningarna och sedan är det Irvings (eller hans kompis) fix med golvet och Björns (eller hans kompis plåtslagarens) fix med plåtlisterna, och sedan är det klart. Luft-luftvärmepumpen ska också installeras, och en ventil ska tas upp, och för det väntar vi på offert från Tommy som vi köpte luft-vatten-värmepumpen av.

Att vi har kommit så här långt på ett år är fascinerande. Vi har lärt oss så mycket på vägen och även om vi fortfarande är nyfikna, informationssökande, glada byggamatörer, rör vi oss nu ledigt med en massa nya ord, som kulvert, dorn, utegips, bärläkt, takgipslyft, lösullsisolering, ändträmålning med grundolja, listverk, växelriktare, längskapa, brädstack...

Ord som får min man att värmas i hjärtat är ord som silicona (verb), torktid, spackla, samt hole-in-one. Själv är jag lite mer förutsägbar. Jag tycker fortfarande bäst om de gamla orden färdigt och klart. Även om framsidan har ett stort hål som ropar efter makadam, så anser jag att vi idag kan smaka på mina två favoritord hela dagen. Glad syttende mai!

Länk till: bygglovsansokan-inskickad.html

tisdag 12 maj 2020

Bobcat

Idag hade vår granne fixat med en bobcat med förare för att gräva upp sin häck, och de hade inget emot att gräva lite under våra cyklar och soptunnor också.

På mindre än en timme grävde han upp fyra plintar, en massa jord och rötter på uppskattningsvis 10 kvadratmeter och 20-30 centimeters djup. Det kommer att bli några vändor till återvinningsstationen med hyrsläp i helgen!

Nu ska vi jämna ut jorden, hämta makadam från en annan god granne och bestämma oss för om det är dags att byta ut plattorna till något nyare eller återanvända våra gamla plattor som vi har tagit upp från innergården. Ett nytt projekt har alltså satts igång. Härligt!

fredag 8 maj 2020

Lister och övningsmöblering

Vi har börjat att spika upp listerna, men är inte klara ännu, och trots att vi har både det kvar, och lite spackling, målning och tätning, samt att vi väntar på att Irving ska komma och fixa det sista med golvet, så har jag börjat att övningsmöblera sommarrummet med soffa och matplats.

”Soffan” är en extrasäng med filt och kuddar, och den blev på några minuter en ny favoritplats. Den kommer så småningom att ersättas med riktiga saker, men vad vi ska köpa är vi inte riktigt på det klara med. Hur stor behöver en soffa vara och vill vi ha en hörnsoffa, två tresitssoffor eller en tresittssoffa och två fåtöljer? Utomhussoffa i loungestil eller skön, mjuk inomhuspjäs? Vilken färg är finast? Kan familjen acceptera en dovt mörkblå sammetshistoria, eller ska vi satsa på något färgsprakande knallgult eller tegelrött? Hur behåller vi utomhuskänslan samtidigt som vi gör det ombonat?

Sedan har vi skåp, lådor, hyllor och avställningsytor för alla kommande växter att fundera kring, och vilken sorts balja vi vill ha under utkastaren. Så många nya val att göra!








tisdag 5 maj 2020

Solceller i bruk

Idag vid tiotiden kopplades solcellerna in och började producera el. Passande nog flödar solstrålarna över taket och vi slänger in en maskin tvätt innan solen går ner. I appen kan vi följa panel för panel och det syns också vilken tid som det har varit mulet under dagen. Från marken ser taket ut som vanligt, eller hur?


måndag 4 maj 2020

Trädgården igen - samsara!

I namnet ”Kretsloppet i vår trädgård - trädgårdssamsara” finns tre huvudtankar. Ordet ”samsara” är hämtat från hinduismen och betyder ungefär ”det eviga kretsloppet”. Här i bloggen handlar för det första om att allt levande som växer, dör, bryts ned och blir till nytt liv i ett evigt kretslopp av kolatomer och näring, för det andra om att trädgårdens växter lever med årstiderna, från vårens knoppar till vinterns vila och för det tredje om att jag varje år fotar samma kära växter ur ungefär samma vinklar och är lika glad för skönheten varje år. Allt kommer igen i ett evigt kretslopp.

Namnvalet är inget religiöst för mig, bara ett passande uttryck. Jag är snarare kristen än hindu, och skulle förstås kunnat hitta referenser från en kristen rit också, t ex ”av jord är du kommen och jord skall du åter varda”, men det känns lite dystert. I geografi-, biologi- och kemiböckerna beskrivs också kretsloppen, men ett vackert namn från långt-härifrån är mer estetiskt och kreativt igångsättande än skolans ”hållbar utveckling”, ”kolets kretslopp” och ”atomlära”.

Nu när vi börjar närma oss slutet på byggande och målande av sommarrummet, börjar det klia i mina gröna fingrar och på kvällarna åker de fram, trädgårdstidningarna som mina kära svärföräldrar förser mig med och som växer till vackra högar av kommande planteringsdrömmar vid soffan och på nattduksbordet. Kanske kan detta bli en trädgårdsblogg igen, post bygget.

Våren har satt fart på blommor och träd. Välkomna tillbaka idag är fikonet, boken och perukbusken! Små, små blad på gång och början på det vårliga uppvaknandet. Samsara!








Solceller - dag fem

Om vi räknar eldragningen och växelriktaren till solcellerna som dag 4, så är monteringen av solcellerna, vilken sker idag, dag nummer fem av solcellsinstallationen. Borrandet påminner om sist jag var hos tandläkaren och det låter lite obehagligt, men det är ju bra att panelerna sätts fast ordentligt.

De har lirkat in byggställningen mellan tulpanerna, så dem kan vi njuta av resten av veckan också. Sådana detaljer gör mig glad! Jag har också pratat med killen som satte den första sladden snett. Han sa att han var glad att det blev fint och att jag är nöjd. Jag bad om ursäkt att jag hade uttryckt mig så spontant och missnöjt. Jag inser att jag kanske hade förväntningar som inte hade utryckts helt klart i förväg. Skönt att han tog upp det och inte verkar irriterad över att jag kritiserade hans arbete.

Vårt tak har blivit svartare och mer rutigt och det känns roligt och spännande att de nu ligger där uppe och solar sig, våra kinesiska LG-paneler. Det ser ut som att vi är först i kvarteret, men det finns några hus med paneler längre bort än kameran visar. Alla har inte heller takets lutning åt söder, som vi har, och då är det inte lika lönsamt. Flera av grannarna har dock visat sig gå i samma tankar, så vi blir nog fler med solceller ganska snart.



Imorgon tar de bort ställningen och sätter anläggningen i drift. Imorgon kan vi alltså vara mikroproducenter av el - om allt går enligt planerna och solen skiner även då, vill säga.




söndag 3 maj 2020

Ett litet lyft för södersidan

Idag blev vi klara med det lilla planket, eller spaljén, på södersidan. Det behöver målas, men kommer säkert att kunna stå i flera år, eller tills planket bytts ut, trots att det är byggt av återanvänt virke. Det var kul att se att idén funkade och att det blev fint. Kanske Vickan göra det andra planket också inom kort. Fast det behöver kanske plintar istället för jordspett, och det är ett större jobb.

Framför planket satte vi den storbladiga piprankan och ledde upp den på sommarrummets östersida. Roten var så liten, och rankan så lång, att jag undrar om den kommer att klara flytten. Hoppas det! Det vore vackert med en grön vägg ovan glasdörrarna.

Inne i sommarrummet har min man sågat till de bitar av plywood som vi ska sätta högst upp på pelarna och sågat lister till taket och till fönstret. De ska målas några gånger innan de kan sättas upp, men det känns som att vi bara ha lite kvar nu innan rummet är klart. Ser fram emot den dagen!

Inte på panelen längre!

Till sist satt de där, de sista panelbitarna, och vi tog en välförtjänt paus. Vi är nöjda med vårt val av panel, med färgen och vårt arbete, men vi kommer nog inte att bli sugna på att sätta panel fler gånger.
Sedan satte min man igång med pelarna och jag med ett litet plank.

Pelarna bygger vi av plywood och limträbalkar och fyller med isolering. Det blir skönt att göra sig av med den sista säcken med isolering. Det gick bra att ta ut de sex hålen för eluttagen också. De sista bitarna, uppe vid taket, kommer nog på plats imorgon och sedan är det spackling, slipning och målning av kanterna.

Det lilla planket ska skymma luftvattenvärmepumpen från gatan och det bygger vi av en spaljé som vi fick över från innergården och panel som vi tog ner från väggen i sommarrummet som vätter mot förrådet. Vi återanvänder för att brädorna fortfarande är ok, och för att slippa måla. Kanske även det kan bli klart imorgon.

Fototillfälle genom el-hål


fredag 1 maj 2020

Fem knixiga panelbrädor

Oftast är det min man som gör jobbet och mig som musten går ur. Efter flera felsågningar och många rättsågningar (hela gräsmattan gungar nu av ett tjockt lager sågspån) fick jag plocka fram lite vaniljglass med jordgubbsrippel och fylla på energi. Det hjälpte. Fyra timmar senare kan jag sätta mig en stund och min man logga in på sin Corona-Skype-afterwork och nu är två av tre väggar panelade och klara!

Brädorna ovan fönstret tog hela dagen att göra
 I förmiddags köpte vi de första listerna. Det blir fler vändor till byggvaruhuset i det ärendet, och mer för mig att måla.
Första vändan med inköp av listverk


Medinilla J’adore Magnifica

Vid födelsedagarna i augusti fick vi en vacker blomma med tre maffiga rosa blommor av mina föräldrar. Den blommade vackert i någon månad, och sedan dess har bladen prytt sin plats i en fönstersmyg. Nu kommer den igen, med tre knoppar. Namnet Magnifica är passande, eller hur?

Medinilla J’adore Magnifica