torsdag 29 april 2021

Tomatplantor

Snart kan vi smaka hemodlade tomater igen











Tre av sticklingarna från de övervintrade tomaterna har redan kommit i jord och rymlig kruka. De står för tätt om man följer råd och rekommendationer, men min erfarenhet säger att jorden räcker gott och väl. När jag tömmer dem till våren kommer det ändå inte att vara rötter överallt. Det viktigaste är att ge tillräckligt med vatten och näring. Jag har planterat dem i tomatjord med kompost i botten, så det finns redan mycket näring i krukan, om jag skulle glömma den detaljen senare i sommar.

Tre sticklingar från förra årets tomater
är redan i jord och snart ska även den högra
krukan fyllas med jord och tre tomatplantor.












Det är roligt att sticklingarna från de övervintrade tomatplantorna tog sig så fint och att de redan är en meter höga. Alla tre blommar redan och snart kan vi smaka hemodlade tomater igen. Det har vi inte kunnat sedan i januari.



tisdag 27 april 2021

Blommande magnolia

Magnoliaträdet blommar på bar kvist


Jag har hört vänner säga att de tycker att magnolian är vacker, men att de inte tycker så mycket om den eftersom den blommar så kort tid. Jag tänker inte så.

Praktmagnolia

Inte är väl kärleken och upplevelsen mindre värd för att den varar en kort tid? Inte avstår man väl ett åk i bergochdalbanan på ett nöjesfält för att det är över på ett par minuter? Inte tänker man väl så om att få se och lyssna på det bästa bandet live? Eller om den första tonårsförälskelsen, ett kvällsdopp en ljummen sommarkväll eller en kram från en vän man återser efter att ha rest många mil?

Magnolia X Soulangeana


Magnolian tar andan ur mig, ger ögat och själen så mycket att jag ser fram emot den med glädje varje år. Efter de få dagarnas blomning finns lyckan kvar i mig. Inte saknaden, inte längtan, inte besvikelsen över att det gick så fort, utan lyckan och tacksamheten för de blommor den gav. Underbart är inte mindre underbart när underbart är kort!


måndag 26 april 2021

Fler fikonträd


Jag har lyckats tidigare, men det betyder ju inte att jag kommer att ha samma tur denna gång. Min kära granne kom över med en gren från ett beskuret fikonträd så jag kunde ta några sticklingar. Fem toppskott bjöd den på, men denna gång var det vedartade grenar och förra gången tror jag bestämt att det var nya, mjuka, gröna grenar. Kommer de att få rötter?

Minsta och enklast möjliga växthus
Jag räknade två bladpar ner från toppen och klippte av kvisten precis under det andra bladparet (fast den var förstås avlövad). Så placerade jag de fem sticklingarna runt kanten i en kruka med såjord, satte krukan i en plastpåse och vattnade ordentligt.

Att det har kommit några små blad nu efter en vecka betyder ingenting, för de bladen hade kommit även i vatten, precis som ett påskris som får blad när man tar in det och sätter det i vad. Nej, det är inte bladen, utan rötterna, som jag väntar på, så nu gäller det att hålla lagom fuktigt kring sticklingarna i ett par månader och vänta, vänta, vänta.

Om jag har tur så tar de sig. Jag har haft tur innan, och tre fina fikonträd står och växer till sig i sommarrummet. Ljuset och de tio-femton graderna under vintermånaderna verkar vara perfekt för fikonen. Den högsta har vuxit en halvmeter bara nu i vår. Du ser det på bilden. Strax ovanför det rosa snöret blir stammen grön. Det är detta årets tillväxt.  Fikonen får stå kvar i sommarrummet så länge de får plats och trivs i krukorna, sedan får de flytta ut i trädgården.

För två år sedan var dessa plantor
små tiocentimeters sticklingar



lördag 24 april 2021

Hängkatsura - ett träd för en liten trädgård


Cercidiphyllum japonicum pendulum











På förmiddagen står magnolian i fullt solsken och tar hela uppmärksamheten, och på eftermiddagen är det katsurans tur. Vår hängkatsura är en prydnad året runt, men när den är först ut av alla våra buskar och träd med att få blad och det lyser om den som ikväll, då är det något speciellt.


Att vi har valt en uppstammad hängande katsura beror på att vi har en liten trädgård. Om man väljer den vanligare sorten, med en buske som växer upprätt, så behöver man ge den plats för att bli 8-10 meter hög. Jag gav min mamma, som har en större trädgård, en sådan för kanske 25 år sedan eller så, och den har fått utvecklas till sin fulla potential och blivit en helt fantastisk, ståtlig skönhet.

Vår katsura passar den lilla trädgården, eftersom den inte blir högre än vad den är nu. Visserligen kan några grenar sticka iväg ibland och behöva tas ner (det funkar om man har en fin såg, ympvax och mod att göra det), men den kommer oavsett såg eller ej aldrig att nå några tio meter i höjd.

Jag tycker att det är viktigt att välja rätt träd till planteringar. Att välja stora träd och sedan begränsa dem blir aldrig bra. Ingreppen ger aldrig så vackra träd som när de får utvecklas naturligt. Om man då ändå väljer ett för stort träd (som när jag hittade en frösådd valnötsplanta i rabatten) är det bättre att begränsa rotsystemet med hjälp av en kruka eller spade, än att såga av grenar.

Ur ”Nya beskärningsboken”
av Gustav Alm och Klaus Vollbrecht



Hur ska man då veta hur stora träden blir? Jag har en perfekt bok för det, med tydliga illustrationer: ”Nya beskärningsboken” av Klaus Vollbrecht och Gustav Alm. Den har några år på nacken, men jag har inte hittat någon bättre.




fredag 23 april 2021

Pärlhyacinter

Jag har sagt det förr: Om man vill så lökväxter från frö så får man ha tålamod.

För fem år sedan började jag strö ut fröer från pärlhyacint runt våra vita rosor, med en idé om att det skulle vara vackert med ett blått hav av pärlhyacinter under rosorna så småningom. Varje år har det kommit några pärlhyacinter till och om några år har vi nog vårt hav!

Från frö till hav av blått tar det mer än fem år


Som tur är kan man ju ha fler projekt igång samtidigt. När det finns andra projekt som blir klara eller ger resultat tidigare, så är det lättare att vänta några år till.


torsdag 22 april 2021

Koreansk pipranka

Aristolochia manchurensis

Förra sommaren grävde jag ett stort hål och fyllde med makadam (ja, det låter lite meningslöst, men det behövdes en stenkista till avrinning från den luft-vatten-värmepump som vi hade beställt) och precis bredvid hamnade vår vackra storbladiga koreanska pipranka.

Eftersom jag vet att vatten gärna rinner ner i makadam, vilken saknar mullens vattenhindrande och uppsugande egenskaper, var jag rädd att piprankan skulle torka ut, och gick snällt ut med vattenkannan var och varannan dag. Den stora frågan var väl om den skulle klara vintern. Och det har den gjort!

Kanske har vi lyckats skapa just det väldränerade normalfuktiga klimat som piprankan behöver, för idag upptäckte jag att den har börjat klänga sig uppåt igen och att de första bladen börjar komma. Dags att fylla vattenkannan igen!

söndag 18 april 2021

Kompostkvarn





Idag hyrde min man en kompostkvarn och malde ner förra sommarens bortklippta grenar, höga gräs och perenner. Det var en timmes jobb och nu har vi en säck med flis att använda tillsammans med kompost till att mulcha häckar och gångar med eller att (när det har torkat helt) använda som strö i komposten. Det var kul!

När man lägger ut flis eller täckbark i häcken är det viktigt att också lägga ut något som innehåller kväve, till exempel höns- eller kogödsel eller kompost, eftersom det går åt mycket kväve när det torra bryts ner. 

Fördelarna med att lägga ut torrt flis i rabatter och häckar är många. När man täcker jorden behålls fukten i den och fröogräs som kommer med vinden har svårare att få fäste. Man tillför ju också näring och ger jorden en bättre struktur, vilket ger en bättre jord för plantorna och ett bättre mikroklimat för maskar och andra nedbrytare som vi vill ha i jorden. Det känns också bättre ur kretsloppsperspektiv, att låta det som vuxit på tomten stanna kvar här och ge mervärde till trädgården.

lördag 17 april 2021

Magnolia

Blommar på bar kvist sedan urminnes tider och i 15 år beundrad i vår trädgård. Snart spricker knopparna ut!

Praktmagnolia


fredag 16 april 2021

Spirande vitlök

Om du vill få lyckokänslor och samtidigt ge den gamla vitlöken, som borde förgyllt en god pastarätt för länge sedan, en andra chans, så ge den lite jord och vatten.

De späda, gröna bladen kan du klippa över maten som en krydda och få en mild vitlökssmak.

På bara ett par dagar blir den gamla tråkiga
vitlöken så här spirande vacker!

Varje liten klyfta kan ge dig en hel vitlök om du har ett trädgårdsland eller balkonglåda och tålamod. Vitlöken som är köpt för att ätas är dock inte den bästa att odla utan kan bli angripna av mögel och sjukdomar,  så om du vill odla vitlök så köp friska sättlökar i plantskolan, så är det större chans att lönen för ditt tålamod blir vackra, fasta vitlökar.


tisdag 13 april 2021

Oväntad vacker kombination

 När man hittar några lökar i en rabatt och gräver ner dem lite på måfå på en plats i trädgården där det råkar finnas bar jord, och just den platsen också får vara mellanstation till växter som behövde flyttas, då kan man ju inte förvänta sig att kombinationen blir mer än okej.

I detta fall, med skira blad till fänrikshjärta tillsammans med ljuvligt blå scilla, så blev det mer än okej, eller hur?

Oväntad vacker kombination


söndag 11 april 2021

Anlägga en mossmatta eller en gräsmatta?


När gräsmattan blivit tilltrampad, uttorkad och ordentligt uppblött av en vinter, kan det vara lättare för mossa än gräs att trivas i den. I år tänkte min man att vi kanske ändå skulle ha lite mer gräs i gräsmattan, så han åkte iväg och köpte lite toppdress, kalk och gödning.

Mossa är ett fantastiskt släkte med många fina egenskaper. Mossa är ofta friskt grönt, kan växa både i fin jord och nästan utan jord, och klarar skugga och låga pH-värden, som det ofta är under stora träd där löv eller barr förmultnar. Mossa är ofta tålig mot kyla också och bildar lätt nya bestånd av små bitar av gammal mossa. Detta är ju jättebra att veta om man vill anlägga en mossmatta!

Anlägga en mossmatta:

1. Platta till jorden så inget annat än mossa vill växa där.

2. Sänk pH-värdet genom att t ex lägga ut tallbarr eller blöta löv. Trampa till.

3. Strö ut hackad mossa från t ex en mossrivare. Tryck till.

4. Vattna för mycket.

5. Ställ svalt i skugga.

Beskrivningen ovan fungerar även om du bara vill göra en liten tavla av mossa, men då kan du sänka pH-värdet genom att pensla på något surt, t ex filmjölk. 

I större format kan du ta en helt vanlig skånsk villaträdgård, spring, lek och hoppa på gräsmattan hela sommaren, kalka inte och låt vintern komma med kallt regn i många månader och Voilà! En mossmatta!

Någon gång kommer jag kanske att utveckla min affärsidé om vackra mossmattor att köpa på rulle och ersätta gräsmattor med, planerade att kantas av skuggande pergolor och vackra träd. Det är faktiskt ett hållbart, ekologiskt och framtidsanpassat alternativ när klimatet blir mer och mer extremt, och här hemma har jag redan börjat förbereda genom att plantera ett litet plommonträd som kan ge den där skuggan, men i år ska vi alltså satsa på gräs, och hur gör vi då? Jo, motsatsen till mossmattan, förstås! Nu gäller det att få mossan att inte trivas! 

Anlägga en gräsmatta:

1. Luckra jorden djupt genom att sticka ner en spade eller grep och vicka till eller kör med vertikalskärare. Samla upp mossa och ogräs så gott det går.

2. Höj pH-värdet genom att strö ut kalk, gärna med gödning i (till exempel Algomin mossa). Kratta ut sand eller toppdress och gå inte på ytan.

3. Strö ut gräsfrö.

4. Vattna lagom mycket.

5. Tillsätt värme. Gräs behöver en temperatur på cirka 6 grader för att växa.

Igår förmiddag gjorde min man denna insats för vår gräsmatta och idag kom regnet. Allt enligt plan alltså, bara det blir varmt också, men det är bara april och inom ett par veckor är nog temperaturen markant högre än de två plusgrader vi har idag.

Om jag skulle ge råd för när det är dags att vertikalskära och toppdressa gräsmattan, så är det mycket bättre att vänta till maj, då det befintliga gräset har kommit igång ordentligt och det är varmt nog för nya frön att gro. Att göra som vi är inte helt enligt reglementet, men vi chansar lite och passar på i april, med hopp om att redan ha en grön gräsmatta när vårsolen i maj månad bjuder till kaffe med fågelkvitter i trädgården.

————

Länk till Uppdatering en månad senare


fredag 9 april 2021

Liten trädgård - stora drömmar



Så här liten är vår trädgård. Jag frågar mig ibland hur det möjligt att vara så trädgårdsnördig som jag är, på så liten yta, men jag hade nog varit lika nördigt upptagen med att drömma om växter och planteringar om jag så bara hade haft en liten balkong.

Kärleken till att odla och till en vacker trädgård har jag burit med mig sedan jag var barn och själv började jag på allvar så och odla när jag jobbade extra på en plantskola i Göteborg när jag pluggade på universitetet där i mitten av 90-talet. Vår egen trädgård har sysselsatt mina trädgårdsdrömmar i sexton år nu, och den förändras lite hela tiden. Så här såg den ut när vi började forma den.

Trädgård är ett sätt för mig att drömma mig bort och koppla av, både när jag planerar, gräver och fikar i den. Kanske kan glädjen den ger mig jämföras med någon annans golfrunda, shopping av nya kläder eller planering av nästa resa. Vad drömmer du om?

måndag 5 april 2021

För många!

Jag har för många chiliplantor. Alla frön grodde! Vilken oväntad livskraft i de fyra små torkade chilifrukterna. De gav femtio eller hundra (jag orkar inte räkna) plantor. Vad gör jag nu? Jag har ju så svårt för att döda en växt!


Kan man plantera tätt utan att riskera att vattna för lite och ge för lite näring? Jag funderar på att hämta in en av mina stora kompostlådor, de stora fina plastlådorna som jag köpte på Ikea, och bara sätta ihop alla chiliplantorna i en och samma låda. Kanske kan det gå. Jag skulle kunna lägga ett lager lecakulor i botten och tidningspapper som avskiljare, fylla på med kompost och sedan plantera i U-jord. Kanske några mellanväggar i form av mjölkkartonger utan botten, så jag lätt kan ta upp några plantor längre fram utan att rötterna har vuxit ihop. Det är en fin plan, men kommer jag att orka göra det?

Ett annat alternativ är att välja några plantor, ett tiotal eller så, och ta hand om dem lite extra. Det är troligen både snyggare och smartare, för man kan ju inte äta hur mycket chili som helst... Men vad gör jag då med alla de andra? Blir det snyggt med nittio chiliplantor mellan zinnia, höstanemoner och solhatt? Det är definitivt ett alternativ som tål att funderas på!

Ja, och så var det där andra problemet. Jag har också många tomatplantor över... Hör av dig om du vill ha chili och tomater! Jag delar gärna med mig!

Palettblad

På nittiotalet drog jag upp palettblad för att ha som sommarblomma och utfyllnad i rabatterna. Den var lätt att få att växa och för mig, som helst inte har synlig jord i rabatterna eftersom det alltid kommer ogräs där, var den ett finfint sätt att göra en vacker rabatt redan första året med nya perenner. Jag placerade helt enkelt ut de små perennerna på rätt avstånd för dem som fullvuxna och satte palettblad emellan som fyllde ut och gjorde rabatten vacker redan första året. Sommaren därpå rensades palettbladen bort och perennrabatten som blommar först andra året efter sådd, tog över utrymmet.

Plectranthus scutellarioides

Ingen kunde då ana att just palettblad skulle bli värsta modeväxen ett trettiotal år senare. Kanske har det att göra med det vita sterila modet som härskade i inredningstidningarna så länge, och som kanske bidrog till att kunskap om växter glödes bort. När man sedan vill ha in växter i hemmen igen gäller det att hitta en växt som alla kan lyckas med och som blir stor snabbt och (efter monstera) bli palettblad ett säkert val!

Monstera deliciosa


Palettblad är en så så populär krukväxt att min gamla beskrivning på växten ”röd nässla” uppfattas som en skymf mot dess skönhet. Till och med min 14-åriga dotter, som till skillnad från mig tycker att det kan bli för många växter i ett rum, och helst sätter gränsen vid en växt, har gått med på att ha en liten planta i sitt rum.

Men hur är det då med släktskapet? Är den släkt med vår vackra brännässla? Nej, palettbladet är en plisterväxt och därmed närmre släkt med cirka 7000 andra arter som är spridda över hela jorden, som t ex timjan och buddleja.

Blomman ska man egentligen nypa bort, eftersom den stjäl kraft från plantan, men det kan jag inte. Jag tycker att den är ett litet smycke som gör de djupröda bladen ännu vackrare.

Snart ska jag klippa ner och ta nya sticklingar. Jag har ju ett par perennrabatter på tillväxt, så jag behöver utfyllnaden med en massa ”röda nässlor”.



söndag 4 april 2021

Luktärt ’Royal white’




Jag tycker om goda dofter, men det kliar hemskt i näsan när det blir starka dofter. Ändå kunde jag inte låta bli, utan köpte en påse med frön till luktärter i år. Eftersom det är små hårda kulor mjukade jag upp dem i vatten i några dagar, tills livet i dem vaknade till och petade sedan försiktigt ner dem i jorden, ett och ett, och täckte över med lite såjord. För säkerhets skull fick de varsin toapappersrulle att växa i, så rötterna inte går sönder när jag sedan skolar om dem.

Lathyrus odoratus ’Royal white’

Av allt jag sådde för en vecka sedan är det bara dessa och några frön från blomstertobak som har grott och då är det svårt att låta bli att sätta igång några fröer till, eller hur? Nu ligger tio nya små hårda kulor i vatten och jag går och väntar på att de ska ge livstecken ifrån sig.

Jag är ingen auktoritet på luktärter, men en som kan mycket är Cecilia Wingård. På hennes sida har jag lärt mig att luktärterna klarar kyla, så när de blivit 4-10 cm höga ska de skolas om och sättas utomhus för att bli knubbiga och fina.
Två veckor senare är de tillräckligt stora
för att skolas om och sättas ut,
helt enligt Cecilia Wingårds instruktioner










fredag 2 april 2021

Plastbanta frösådder

Studentnejlika, choklad-
skära och chili

Jag tycker om att odla ekologiskt, kompostera och försöka minska mitt ekologiska fotavtryck, men i trädgården går det ändå åt en hel del plast i krukor och säckar. Går det att göra något åt det?

Att fröså perenner eller föröka genom delning eller sticklingar och ge bort och ta emot från vänner är ju ett sätt att slippa plastkrukorna som perennerna kommer i, men även frösådderna behöver ju kärl att dras upp i.

Chilipeppar ’Vampire’
Istället för plastkrukor sköljer jag ur mjölkpaket och använder dem att så i. Det är behändigt med fyrkantiga ”krukor” utan hål i botten när man inte vill vattna så ofta och ha plats för mycket på liten yta.

Tomat- och chiliplantor får fullhöjdskartonger när de skolas om, men i början klipper jag av kartongerna så de bara är 5-10 cm höga.

Snyggt? Nej, det kan jag inte påstå, men man kan ju sätta ner dem i snyggare ytterkrukor eller balkonglådor om det är viktigt.

Jag har provat att göra såkrukor av tidningspapper och köpt krukor av torv, men här är det lättjan som vinner. Mjölkpaketen står ju ändå där, så tomma och användbara.

Är det viktigt för dig med vackrare krukor? Vad frösår du i?