måndag 28 mars 2016

Vitsippor

Även en liten trädgård kan ha plats för ett undanskymt hörn där vitsippor kan trivas!

 I bokskogen göms vitsipporna under ett tjockt, surt täcke av rödbruna löv, som under sommaren förmultnar till fin mylla. Vårsolen når genom de glesa trädkronorna när vitsipporna rullar ut sin gröna spegel mellan stammar och stenblock och när de blommat över står skogen saftigt ljusgrön och de stolta trädens rötter tar hand om allt vatten, så att vitsipporna får det fuktigt men inte blött, medan de vilar och väntar till nästa vår.
Vitsipporna i vår trädgård finns i ett hörn nära häcken och högvuxna gräs, som ger sipporna utrymme just i vårvintern, för att sedan ta över all uppmärksamhet.

Rötterna till dessa skönheter har jag fått av min svärmor, som delar kärleken till sippan och så generöst delar med sig av de små daggmaskliknande rariteterna (rötterna alltså).

Slutföra

Visst är det något speciellt med att slutföra, att bli klar? Att sätta sig ner med tekoppen och känna hur den nöjda känslan sprider sig i kroppen. Ryggen värker och naglarna har sorgkant, men i bröstet infinner sig ett varmt lugn.




Vår gamla kombi rymde alla säckarna med löv, kvistar och nedklippta gräs och vi har inte långt till återvinningen, så det var snabbt avklarat. Det högra facket i komposten tömdes och blandades ut med jorden i odlingslådan. Krusbärsbuskarna flyttades över till den nya odlingslådan och ett femtontal sticklingar hittade ett nytt hem hos grannarna. Jorden där de hade stått var lättgrävd och tre vinbärsbuskar fyllde tomrummet. Så lite vatten på det och en ny säck jord på krusbären. Några kvistar från krusbären fick följa med in. Så fint!

Solen värmer och det doftar gott från tekoppen. Sweet Love heter blandningen och så känns det idag!


lördag 26 mars 2016

Nedklippning

Idag har vi klippt häcken, vindruvorna, lavendeln och de höga gräsen. Efter räfsande och krattande står nu åtta säckar och väntar på att återvinningen ska öppna. Om det inte blir av får vi en illaluktande sörja att ta hand om till sommaren. Fråga mig inte hur jag vet det. ;-)



Barnen behövde mer plats för att spela innebandy på gården, så vi flyttade en odlingslåda till köksträdgården närmast komposten. Det blir fint. Ett par-tre björnbärsplantor har jag satt dit och sedan blir det nog krusbär att fylla upp med och kanske smultron vid fötterna.

Jag fick några vinbärsplantor av grannarna, och de några elefantgräs (Miscantus) av mig, och de får plats i söderläge när jag har flyttat krusbären. Det blir nog kanon.

Nästa projekt, ett tvådagars sådant, blir att flytta skott från dvärgsyrén, alpklematis, stockros och bambu från den andra odlingslådan och ut i trädgården, för att kunna flytta lådan till den andra och fylla den med något som kan stå skuggigt bakom häcken. Går rabarber där, tros? Behöver också hitta en plats till min fina pion som jag fick i somras och som övervintrat bland blåbären. Frågan är om den behöver en ny rabatt eller om jag ta ka fram skohornet och klämma ner den någonstans. Kanske är det dags att ta bort bergenian nere vid vallmon och de röda echinaceorna och låta det bli pionens plats. Vi får se.

Komposten ska tömmas igen, så vi får lite snurr på den. Högra facket är klart och det vänstra behöver gott om luft och snurr för att torka upp och börja brinna igen. Hela trädgården ska få ta del av den nya myllan, med fokus på köksträdgården. Sparrisen behöver lite vatten också.

Krokus blommar här och där, snödropparna är forfarande kraftiga och de små vitsipporna har överlevt även denna vinter och ett par har redan slagit ut. Man ser att det spirar för fullt när man lyfter bort de torra löven.

Ryggen värker och kinderna har fått sol. Imorgon blir det inomhusaktiviteter. Glad påsk!


lördag 19 mars 2016

Första vårdagen

Första vårdagen i trädgården. Snödropparna står tätt under magnolian, som har många, många kompakta knoppar. Gullvivorna blommar på kort stjälk. Några samlingar av krokus utspridda här och där. Tisteln skjuter från basen liksom kärleksörten och alla våra funkior har små knubbiga spetsiga toppar, som jag fann under löven. Trädgårdshyacinterna ser saftiga ut, men de dröjer ett tag. Närmast knopp är de små påskliljorna tête-à-tête på östersidan.

En tunna och tre säckar med löv och nedklippta perenner, blev skörden idag. Får åka till tippen imorgon. Fyllde bilen.

Satte också ut fönstren över kryddträdgården och klippte ner de bakre hallonen, så vi får sommarhallon fram och hösthallon bak i odlinglådan.

Har börjat tömma en av dotterns odlingslådor för att göra plats för innebandy på gården. Lite av jorden hamnade över hasselörten. Tänk om det blev för tjockt lager och den kvävs! Får hålla koll.

Komposten har ett färdigt fack och ett som klumpat ihop sig. Fyllde på med strö och delade klumparna. Lite värme, så kommer den igång. Funderar på var jag ska lägga den färdiga komposten.

Behöver klippa häcken och lavendeln. Imorgon?