måndag 25 juni 2018

Humlor, bin och en igelkott

Bekämpningsmedel bidrar till att antalet bin i världen sjunker och det är så sorgligt! Genom att köpa ekologiskt odlad mat, sätta upp bihotell i trädgården och undvika bekämpningsmedel i sin egen trädgård kan man göra en liten insats för bina.

Ljudet av bin och humlor som surrar är somrigt, och idag gick jag ut för att fånga ljudet på film. Som bonus tittade igelkotten fram ur sitt bo under magnolian och heben.





Länk till sir David Attenboroughs Facebookinlägg om att mata trötta bin.

 

Ogräsfri rabatt

Igår åt jag lunch med en kär vän som jag träffar alltför sällan, njöt av hennes sällskap, det fina vädret och nya intryck. Trädgård är ett ämne som intresserar min vän ibland, men långt ifrån varje år, och en mening från henne fick min trädgårdshjärna att börja arbeta i bakgrunden:
- Efter semestern ska jag gräva upp alla plantor i rabatten, lägga en markduk och lägga sten på den.

Ojdå, så kalt och tråkigt. Så mycket jobb. Så dyrt och tungt. Dessutom letar sig löv in bland stenarna, förmultnar och blir en bra plats för ogräs, så underhållsfritt är det inte. Sten är ett fantastiskt vackert material, men stenen behöver något levande grönt eller rinnande vått att kontrastera mot för bli riktigt vacker.

Hemma igen landande tankarna som malt i bakhuvudet sedan min väns trädgårdsprojekt yppades och visst går det att skapa en underhållsfri rabatt!

Riv upp växterna (fota dem och skänk bort i forum på Facebook eller Blocket, så slipper du åka iväg och slänga dem), rensa bort allt rotogräs och lägg på ny jord. Vattna den nya rabatten ordentligt. Köp in murgröna (Hedera helix) och välj en sort med stora, feta blad som är vintergrön i den zon du bor. Räkna fem plantor per kvadratmeter om du vill ha ett snabbt resultat. Köp också många olika tulpanlökar.

Innan du planterar fyller du ett par hinkar med vatten och trycker ner hela krukorna i dem i en kvart ungefär, så att jorden är ordentligt genomfuktad. Sprid ut murgrönsplantorna jämnt över ytan och låt rankorna få kontakt med jorden, så bildas nya rötter längsmed jorden.

Tulpanlökarna sätter du i grupper efter färg med fem-tio lökar i varje grupp. De ska planteras på tre lökars djup och ha tjugo centimeter mellan varandra (så förökar de sig). Det finns mest tulpaner att välja mellan i slutet av sommaren så vänta gärna med den delen av planeters gen till slutet av augusti eller början av september. Allt annat kan du göra när som under sommaren, bara du håller rabatten fuktig under tiden plantorna rotar sig.

När du är klar behöver du bara vattna. Till hösten kan du lägga en timme på att dra upp det ogräs som frösått sig och likadant till våren, men när murgrönan tagit sig kommer den att konkurrera ut allt ogräs. Min rabatt med murgröna har jag aldrig rensat, bara klippt i kanterna för att den inte ska sprida sig för mycket.

Hela året kommer du att ha en grön rabatt att njuta av och om våren får du en magnifik tulpanrabatt utanför fönstret som är helt underhållsfri. Det bästa är dessutom att låta tulpanbladen vissna ner av sig själva, för då blir det mer kraft till nästa års blomning. Inget jobb!

Om du har fem kvadratmeter rabatt så kommer du att behöva köpa fem säckar jord, 25 plantor med murgröna och tio påsar med tulpanlökar med fem-tio tulpaner per påse. Det är betydligt billigare och lättare att bära än markduk och sten.

En liten varning bara: Trädgård är så kul, att det finns stor risk att du kommer att vilja lägga mer tid på din trädgård i fortsättningen.

lördag 16 juni 2018

Äntligen kom regnet

När de första dropparna faller sätter jag igång vattenspridaren. Det har varit sex veckor av torka och gräsmattan är så torr att det inte finns dagg i gräset på morgonen och om vi skulle ha vattnat, hade det runnit rakt igenom, och så kan man ju inte göra med vårt dyrbara vatten.

När molnen hopar sig och det är fukt i luften ökar förutsättningarna för att jorden ska kunna ta emot vattnet och komma gräsets rötter till godo. Om det regnar flera dagar nu, så gör min vattenspridare varken till eller från för gräset, men å andra sidan fylls ju grundvattendepåerna på igen i så fall. Om det blir varmt igen, så kanske, kanske, vår gräsmatta överlever tack vare det lilla extra vattnet.
Under tiden torkan hållit i sig har jag gått över gräsmattan och plockat bort teveronikan som höll på att ta över gräsmattan. Det visade sig att den klarade sig sämre än gräset utan vatten. Även mossan har fått sig en tuff match. Vi har inte heller behövt klippa gräset och de grässorter i vår matta som klarar sig bäst utan vatten har gått i frö och kommer att hinna fröa av sig innan vi klipper, så nästa år har vi en gräsmatta som är bättre rustad för torrt klimat, survival of the fittest, you know (och Darwin som åkte hela vägen till Galapagos för att upptäcka det, fast det är förstås lättare att hitta bevis för en teori än att formulera hypotesen för den). Fast nästa år blir det kanske en vanlig, blöt sommar. Vem vet?