onsdag 31 juli 2019

På besök i föräldrarnas trädgård

Mina föräldrar i Blekinge har fått det så mysigt i sin trädgård, med ett litet växthus, nya och gamla planteringar. Bokskogen står hög och tät runt villakvarteret och ger en härlig fond till trädgårdens alla växter.

Luktärt (Lathyrus odorathus)

Perenn solros (Helianthus) tillsammans med
stormhatt (Aconitum napellus)


Fågelholk i Katsura (Cercidiphyllum japonicum)

Röllika (Achillea)


tisdag 30 juli 2019

Etapp 2, västersidan, förbereds

Ännu har vi flera dagars arbete kvar på södersidan, etapp 1 i bygget, innan vi kan landa, städa undan, sätta in ett bord och ett par stolar och njuta av att ha blivit klara, men parallellt med att vi börjar skymta slutet av etapp 1, påbörjas etapp 2 i tanken.

På västersidan av sommarrummet ska vi bygga en ram för glasdörrarna som förvaras stående mot väggen i vardagsrummet och under soffan, och ovanpå ramen ska det sättas panel upp mot glastaket (som är sista etappen, någon gång långt i framtiden).

Men idag ska vi inte göra något, utan åka till Blekinge och fira världens bästa pappa/svärfar/morfar, som just har fyllt 77 år! Om sju är ett lyckotal så har han dubbel lycka i år!

——————————
Kvar av södersidans utsida är:
1. Panelen på södersidan är uppsatt så när som på fem-sex brädor, och de smala brädorna ska så småningom kapas, oljas, grundmålas och målas med täcklasyr på utsidan innan de sötts upp. Det arbetet skjuter vi framför oss lite. Jag tänker mig att målningen kommer att kunna göras under tak på kvällar när semestern är avslutad.
2. Sista målningen av den uppsatta panelen, med täcklasyr, för att täppa igen skruvhål och göra så att regn inte kommer in i väggen.
3. Fönsterbleck i plåt. Denna har vi beställt från ett företag i Lund, och min man är just nu iväg och hämtar den.

Södersidans insida:
1. Isolera.
2. Klä med panel. Vi tänker oss breda, liggande, vitlaserade brädor, men det kan ändras.

Dags att köpa mer grundolja!
Lagom till balken målats med
grundfärg tog den slut
 Dags att köpa ny!
Västersidan:
1. Kapa reglar och limträbalk i rätt mått.
2. Måla anläggningsyta vid förrådet.
3. Bestämma sig för rätt balksko.
4. Måla med grundfärg och snickerifärg två gånger.
5. Sätta upp.
6. Sätta dörrpartiet.
7. Inhandla, kapa, måla och sätta panel.

måndag 29 juli 2019

Brädhögen krymper



Panelens 40-tal korta brädor är uppsatta under taket och dess lika många långa brädor är nu målade med täcklasyr två gånger på utsidan och med grundfärg en gång på insidan, och väntar på att torka. Stationerna med väntande, målade brädor krymper för varje dag. Nu förbereder vi för regn och födelsedagsfirande under hela augusti månad och flyttar in torkstationen i sommarrummet. Om en vecka ska vi kunna spela krocket på gräsmattan, när vår lilla tjej blir tonåring!


De ser inte ut att vara så många längre

De korta brädorna på plats

Efter en stunds målande, iförd bikini,
går jag rakt in i uteduschen. Älskar det!

söndag 28 juli 2019

Hur långt ner ska panelen sättas?

Idag fick vi upp bärläkt på utegipset, kapade till och målade utsidan på den övre panelen en andra gång med täcklasyr, men sedan körde vi fast. Ju lägre vi sätter panelen, desto mer skydd mot väder, men ju högre vi sätter den, desto snyggare inifrån. Efter en trevlig kväll med goda vänner har funderingarna sjunkit undan lite, och vi har landat i att satsa på högt och snyggt och de tio brädorna som vi satte idag, får höjas en aning imorgon.

En av brädorna provhöjde vi, de andra följer imorgon
Imorgon ska vi sova ut efter en alldeles för lång kväll med alldeles för trevliga vänner, och sedan blir det kapning av undre panel och målning nummer två med täcklasyr, och så får vi längta tills vi träffar vännerna igen nästa sommar, och en annan härligt lång, ljummen sommarnatt!



fredag 26 juli 2019

Varför är det så kul att bygga?

Varför är det så kul att bygga?

Tillfredsställelsen ligger nog i att skapa och att se att de små stegen man tar leder i rätt riktning. Spänningen ligger i att de om det går.

Farbror Melkers hemmabygge


















När hemmabygget inte går som man tänkt sig

torsdag 25 juli 2019

Söderväggen

Isolering till ovansidan av fönsterpartiet
Efter gårdagens lyckade bygge av glasparti fick min man luft under vingarna, löste fönsterplåtproblemet i huvudet och på ritningen och gjorde en beställning, och fick sedan energi till att hämta balk och köpa isolering, som han satte upp. Steg för steg växer väggen fram.
Även om den röda utegipsen är tjusig, ser vi fram emot panelen

Snedsågning med 10 grader på länden får göras för hand
Själv fördelade jag min dag jämnt mellan kaffedrickeri, måleri och tvätteri. Det är väldigt kul när man känner att man har en hel dag till sitt förfogande och kan ta det i sin egen takt och bara njuta och lyssna på sommarpratare under tiden. Vädret gör väl sitt till också, för humöret. Jag sågade lite också, men halvvägs igenom tog min man över och gjorde klart, så det gick kanske lite för långsamt ändå. De små brädorna till panelen får jag måla igen imorgon så att de kan sättas upp på eftermiddagen. Utsidan av panelen, sidorna och undersidan hann jag stryka en gång med täcklasyr. När de är sågade i rätt längd ska den ytan också målas, fast med grundfärg.

Balken kom i sexmeterslängd och för att bära in den från släpet fick vi engagera hela skaran fotbollssupportrar som samlats i vårt vardagsrum för att titta på MFF. I slutändan var det de tre som gillar gymet bäst som bar mest; Farsan, Farmodern och Femtonåringen. Vi andra agerade mest svans åt sexmetersekipaget som gick genom hall och vardagsrum ut till sågbockarna på gräsmattan.


Något på listan kan bockas av

onsdag 24 juli 2019

Och nu då?


- Göra klart fönsterpartierna med lås och justering.
- Måla panel till södersidan på utsidan med täcklasyr, två gånger
- Såga till panelen i rätt mått
- Bygga luftspalt mellan utegips och panel på södersidan
- Isolera ovanför fönstren och sätta panel
- Kapa och måla tunna ribbor till panel
- Ordna avrinning från fönsterparti
- Beställa plåtarbete till södersidan

- Köpa balk till västersidan och måla den
- Bygga ram till glasskjutdörrarna
- Sätta skjutdörrarna

- Beställa skjutdörrspartier till östersidan
- Gräva makadam
- Flytta piprankor och hasselört
- Bygga ram till att gjuta sockel
- Gjuta sockel
- Köpa och måla balk till östersidan
- Bygga ramar till översidans skjutdörrspartier
- Sätta östersidans skjutdörrspartier
- Bygga luftspalt för panel
- Köpa, kapa och måla panel

- Beställa glastak
- Ta ner resterande balkar, sätta upp nytt ramverk för taket
- Sätta taket
- Bygga luftspalt för panel
- Köpa, kapa och måla panel

- Bygga luftspalt till att isolera taket
- Bygga ramverk till isolering av taket
- Isolera tak och sätta utegips, spackla

- Sätta invändig panel, lasera
- Lägga trädäck

Nä, nu måste jag ut och beundra vårt arbete för dagen. Tar med mig min man, så vi kan berömma varandra lite!


Skjutfönster

Fyra kolli med tre glasdörrar och fyra fönster levererades igår morse. Glasen fick plats på en EU-pall på uppfarten och skenorna och skruvarna tog vi in i hallen. Det var inte så stort att vi hade behövt oroa oss för plats. Lite konstigt var det att de inte kunde berätta det för oss i förväg, men nu vet vi.

Vi öppnade paket, sorterade skruvar, tittade på bruksanvisningsfilmen, läste instruktionerna, kapade och förborrade och sedan sattes skenor på plats och så fönstren. Det tog en dag och det var riktigt spännande!






Sommarblommor


Efter att ha latat mig en hel dag efter semesterresan tog jag idag ett ryck och röjde i huset. Det var väldigt stökigt, men som vanligt hinner man få undan det mesta på en timme och kan sedan njuta av att fylla en vas med nya blommor.

Buddlejan är självsådd här i trädgården och har lite ljusare blommor och lite svagare doft än sin mamma. Den doftar underbart, men moderplantan har jag aldrig kunnat plocka in eftersom den fyller hela huset, men denna kan kanske fungera i bukett inomhus. De andra skönheterna är bolltistel, solhatt, ormbunke, daggkåpa och rosenvial.



onsdag 10 juli 2019

Måla, måla, mållala...

Gräsmattan har förvandlats till ett golv av plankor som ska målas innan de blir panel på södersidan. 
Måla, måla, mållalla, vända brädor, måla, måla, flytta brädor, måla, måla, mållala! Skönt väder, ordning och reda och brädor i fina rader. Tralala, mållala!.
Hortensian som var krukväxt
bommar om i en kruka i trädgården.

Om dansgolvet ligger utspritt på gräsmattan, så är det rotunda med dansbanestaket och lyktor i taket som gäller i sommarrummet. Vill du ta en svängom med oss?


Att såga till panelens 41 långa och 41 korta brädor, med snedkapning i underkant, tog sina timmar för min man, trots fina, lånade verktyg, och först därefter kunde han sätta igång med det fortsatta arbete med reglar och utegips, men nu syns arbetet tydligt när väggen växer fram under hans händer.

Jag har målat hälften av det som ska målas på panelen innan den sätts upp på fasaden, det vill säga grundolja och grundfärg på varsin sida, men ännu ingen täcklasyr. Även överliggaren till fönsterpartiet målades på tre sidor innan den sattes upp grundfärg och 70x70-reglarna som ska vara distans och ribbor hann jag grundmåla innan solen gick ner. Förutom målning, är det inte så mycket vi kan göra nu innan fönsterpartierna levereras, så nu blir det lite paus i byggandet.

Nu väntar vi in leverans av fönster innan vi kan fortsätta














För minnet.
Målning av panel
1. Grundolja på ändar och yttersida
2. Grundfärg, bruten, på innersida och snedsågad bottensida
3-4. Tät trälasyr på yttersida och kanter x 2 innan panelen sätts upp
5. Trälasyr en sista gång över uppsatt panel och dess skruvhål

Målning av träram till fönsterparti
1. Grundolja
2. Grundfärg
3. Snickerifärg x 2



söndag 7 juli 2019

Reglad vägg

Idag har vi lagt ut ett asfaltsband under en syll för att skydda mot fuktig betong och satt upp reglar för att bygga vägg på.
Expanderbult genom syll och betong, med syllisolering emellan.

Redan när vi satte de första betongskruvarna genom syll och betong stötte vi på patrull och min man fick åka till byggvaruhandeln. Tyvärr är det mest sommarjobbare utan byggerfarenhet där, så någon hjälp stod inte att finna. Med expanderbult fick min man tillslut, efter pustande, stånkande och ett samtal med sin svärfar, syllen på plats och då blev det roligt igen. I hörnet mellan syll och förråd fick vi in lite frigolit som tätning. Nästa steg är att loda reglarna med jämna mellanrum och snart står stommen till väggen där!

Efter en hel dags arbete, med avbrott bara för en kopp kaffe med en god vän som tittade förbi, står nu regelverket på plats. Det är några veckor tills fönsterpartiet levereras, men vi har ju också fler saker att göra klart och semester att fira. Själv har jag inte varit behjälplig alls, utan legat inne sjuk. Hoppas vara på benen imorgon och kunna bistå i byggandet.


lördag 6 juli 2019

Efter regn kommer solsken

När regnet övergick i solsken och fötterna var varma och torra återkom lusten att bygga. Det är ju kul att göra lite i taget och att göra det tillsammans. Igår fixade vi till en balk som hade blivit dålig och fick då byta ut stolpen mot en längre. Min roll är att måla, loda och hålla.

Måleriets ädla konst behärskar jag inte. Jag har fått berättat för mig att pappas morfar var målarmästare och kunde måla marmoreringar och träådring på sin tid. Nedärvt i mig finns respekt för färgburkarna och rädsla för att klafsa runt i färgklickar.

På byggvaruhandelns färgavdelning fick jag experthjälp. Nu vet jag varför pergolan murknade under färgen som höll skenet och träets forna struktur uppe. Det var fel färg! Åtminstone är det proffsets analys. Troligen har fasadfärgen använts både till fasad och plank och så har det funkat på fasaden i och med att den bara är målad på utsidan, men inte på planket som är målat på två sidor.

Planket och allt som ska målas på två sidor, ska målas med en öppen färg som andas ut fukt. Först ska ändarna strykas med grundolja, sedan ska de grundmålas och därefter ska de strykas två gånger med snickerifärg.

Fasaden däremot, ska ha en tät färg utåt. Utsidan ska strykas två gånger innan den sätts upp och en gång när den är uppsatt, med en täckande färg som inte släpper in någon fukt. Ändarna ska först strykas med grundolja, och baksidan med en öppen grundfärg, men bara en gång. Träet ska andas mot insidan och vara tätt mot väder, vind och nederbörd.

Fyra olika burkar hade jag med mig från bygghandeln: Grundolja, grundfärg (bruten), snickerifärg (bruten) och fasadfärg i en större burk (bruten, innehåller grundfärg). Tror jag börjar förstå nu.

Stolpen som vi satte upp ska hamna inne i uterummet så småningom. Just nu står den helt klart utomhus. Grundolja på balk och stolpens ändar, samt grundfärg. Dessutom målade jag ändarna på alla de små fasadpinnarna med grundolja, så nu kan man säga att vi har kommit igång, eller hur? Några veckors förarbete, och nu har vi kunnat börja!

torsdag 4 juli 2019

Det blåser småspik


Lagom till min man får semester har jag tröttnat på bygget. Är less på omålade plankor, obyggda väggar, okontaktad byggare och på att hela trädgården är upp och ner och att uppgrävda växter står och dör i säckar. Usch och fy. Till råga på allt så blåser det 10 m/s idag och regnar vasst om man sticker ut näsan. Det känns som att vinden kastar grus eller småspik på en. Presseningen som jag skulle sätta upp mot regnet i den gamla pergolan stannade inte kvar, så jag kämpade i en timme mot kastbyar innan jag fått upp en list som skulle hålla den på plats och mer än en gång tappade jag greppet och fick brädan över näsan. Lagom roligt, det här med att bygga.

Det är så mycket saker överallt. Jag försöker blunda för att slippa se det när jag är ute, i tvättstugan eller i förrådet, men det är ingen jättebra lösning. För lätt att snubbla över sakerna med den metoden. Orkar bara inte se eländet. Om jag bara kunde slänga och göra mig av med! Jag hamstrar som om jag vore född och uppvuxen i nöd, inte som den bortskämda lilla flicksnärta jag är.
Öppet och luftigt, men fy vad kallt och blåsigt!
I en annan dimension lever jag som bohemisk konstnär, omgiven av mängder av vackra saker och prylar som snart ska bli något. Jag är fylld av liv och lust och skaparglädje och delar generöst med mig av min livsvisdom som är fri från måsten och krav. Hur kan det vara min drömbild, när det är så långt från mig? I denna dimension mår jag bäst när varje sak har en funktion och plats, och när det råder lugn och ordning kring mig. Lite fyrkantigt, men så mycket jag! Jag undrar just när mitt runda och mitt fyrkantiga jag ska mötas och förenas i en skön harmoni, eller när jag ska acceptera mig som jag är och låta min fyrkantighet blomma ut och också vara bra!

Bilden från idag är tagen inifrån huset och visar en vit pressening där vi snart ska ha glastak, tyg som nästan blåst bort där vi ska ha glasskjutdörrar och öppet mot södersidan där vi ska ha vägg och fönster. Nu längtar jag efter att vi kommer framåt. Oj, vad otålig jag är! Jag skulle vilja sitta där i lä under glastaket redan nu!

Istället för att föra projektet vidare framåt går jag in och värmer mina kalla, blöta fötter och längtar efter vår kommande bilsemester! Det kallas att fly, tror jag.

Tur att man kan plocka in lite av sommaren!

måndag 1 juli 2019

Små steg

Lördagen ägnades åt roligheter i form av en femtioårsfest i norra Skåne tillsammans med min mans gamla vänner från studietiden. Det var längesedan jag såg man så glad och uppsluppen. De har många minnen ihop och det är så trevliga människor! Det blir en kväll att minnas. Innan dess lämnade vi vår flicka på läger och blev bjudna på lunch hos mina föräldrar i Blekinge. Vi hann också titta förbi och säga hej till en gammal vän till mig som marknadsförde (i dubbel bemärkelse, han var ju på en marknad) ett mikrobryggt öl som han är inblandad i, på en festival i Höganäs. Det är härligt att möta glada ansikten, dela ett samtal och få nya glada intryck! Det ger energi!
Sockeln i sin helhet till beskådning

Hålet fyllt med makadam igen
Söndagen gick lite långsammare. Dels var det för varmt för att sätta igång med något nytt, dels var vi för trötta. Då är det skönt att ha semester och kunna ta allt i sin egen takt.

Långsam frukost i trädgården avlöstes av en lika långsam dag i trädgården. Istället för att sätta igång så avslutade vi något och förberedde något annat. Jag gick och pillade och pysslade hela dagen, med en bok i öronen, och det blev många små, små steg framåt. Min man kom och högg i när det behövdes.

Skymtas vinrankan, som är på resande fot,
med rötterna i en säck jord?

Ännu en liten lucka. Snart en stor!
Dagens små steg:
- Vattning av betongsockel flera gånger
- Makadam vid betong, ställa undan skottkärror
- Vattning av trädgårdens växter
- Rivning av odlingslådor, gammalt trä på släpet
- Uppgrävning av vinranka. Var ska den stå?
- Klippning av översta häcken på södersidan, för att få plats att arbeta
- Påbörjad borttagning av plank i sommarrummet

På måndag ska jag på keramikkurs och kanske hinner min man köpa brädor och färg efter jobbet, så jag kan börja måla i veckan. Sköna, lata dagar, var det ja!