tisdag 31 mars 2020

Ljuset återvänder

Isolering och undervisning via dator innebär en decimering av antal steg per dag och aldrig har kvällspromenaderna varit viktigare för kropp och själ än nu. Med sommartiden i söndags fick vi ljus en längre stund om kvällarna. Lägg till sol från klarblå himmel och blommande buskar, så förstår du att lyckokänslor kommer flygande. Att lungorna piper och ögonen rinner av pollen får man bortse från, för det är bara att genomleva (eller stanna inomhus).


I ett kök en vägg från ett sommarrum sitter jag och bläddrar i en trädgårdstidning och på andra sidan väggen tvättar min man bort alger från den äldsta balken och skär till isolering till väggen under taket på östersidan.

Imorgon kan vi lägga ut papp på golvet och måla balkarna samt tejpa plastkanter och hål efter klamrar i plasten, så att taket blir helt tätt från insidan.

Ska väl tillägga att min man kollade med tre olika fackkunniga ingenjörer och konstruktörer innan vi bestämde oss för att isolera taket utan luftspalt. Det nya är alltså att inte släppa in fukt alls, för det gamla sättet, att ventilera bort fukt, funkar inte när man har tjock och tät isolering, för då blir ventilationsluften under taket lika kall som uteluften, och då klarar den inte av att föra ut någon fukt. (Källa: Samuelsson, Ingemar, Bygg och teknik, 02/00)

Jag är tveksam på om jag ska måla med täcklasyren som vi målat balkarna med tidigare, eller fönster- och snickerifärgen som vi har på de andra balkarna. Rekommendationen är tydlig: Fortsätt med täcklasyren om du börjat med den, men det är inte riktigt samma blankhet i färgerna och allt runt omkring kommer att vara i snickerifärgen... Ännu har jag lite tid att fundera.

På torsdag kommer elektrikern och drar elledningar i sommarrummet och sedan blir det att sätta gipsskivor och ägna sig åt många lager spackling, slipning och målning av innertaket. Kanske något av det kan göras under påsklovet?
Samuelsson, Ingemar, Bygg och teknik, 02/00

söndag 29 mars 2020

Soligt och lä i sommarrummet

I natt var det frost i delar av Malmö och vinden från norr visade flaggornas räta vinklar. Det innebar att stenen fick vänta idag och att jag flyttade in i sommarrummet för att göra min man sällskap.

Efter att ha funderat fram och tillbaka valde vi det minst lata alternativet och bytte läkten som min man satte upp igår mot kraftigare reglar.

Vi har nu satt 195 mm isolering i taket, en plast för ångspärr och reglar med måtten 28x70. Vi började från fönstret och satte dem nedåt med cc-mått på 300 mm. När kvällen kom var innertaket isolerat, plasten tillskuren och golvet sopat. All isolering gick åt, förutom en bal som vi ska lämna åter och byta mot den isolering som vi ska ha i väggarna och som ska vara 145 mm tjock. Innan vi sätter upp gipsskivorna nästa helg, ska vi också tejpa alla häftpistolsklamrar i plasten och foga mellan plast och vägg. Isoleringen runt hängrännan måste vi också ta tag i, så det blir tätt i taket.


Även om stenen har fått vila idag, så fick min man en god idé om att använda sjösten och trampstenar även på södersidan och under tunnor och cyklar. I så fall skulle vi gräva ut en hel del jord från södersidan, investera i odlingslådor av corten-stål och lägga markduk. Det kunde också bli en solig hörna någonstans att sätta en bänk på. Tål att tänka på. Hur kan man lösa det snyggt och ändå kunna köra trädgårdstunna och skottkärra där?

lördag 28 mars 2020

Reglar och sten



 Medan min man varit produktiv och jobbat på med isolering i taket, har jag ägnat mig åt ett sisyfosarbete och sorterat sten, makadam, jord och växter från varandra. Till skillnad från Sisyfos behöver jag inte rulla upp stenen för en backe och sedan börja om igen, men det handlar om sten och det verkar inte finnas något slut på arbetet. Jag hade svårt att motivera mig till att sätta igång, men med sol, gullvivor och en våffla fick jag kraft att ta tag i det, och det behöver bli gjort. Killen som grävde för de gula elrören blandade snabbt och lätt ihop dekorsten med makadam och la det direkt på planteringarna med växter, löv och jord. Han visste ju inte hur det såg ut under stenen, drog i täckduken och så blev det mer jobb för mig.

Min plan är att sortera ut makadam och snyggare, lägga makadamen på plats runt röret och lägga ny markduk över. I tanken är jag redan klar, men jag pockar ut de runda stenarna för hand, en och en, så det tar lång tid. Jorden är torr, så det går att sila bort den genom en gammal lövjord, men sten, makadam och löv rensar jag för hand.

 När jag sitter där och plockar har jag tid att planera lite, så nu tror jag att jag har planen klar. När jag är klar med makadamen runt röret ska jag gräva bort växter och jord och lyfta på trampstenarna. Jag ska lägga ut en lite större markduk och fylla på med den snyggare stenen över ett lite större område. Trampstenarna ska förstås tillbaka igen. Jag tänker att om jag breddar gången vid huset och vi lägger ut mer sten, så kan vi få plats med en bänk under fönstret där vi kan sitta och njuta av magnolian. Om det händer något nytt i rabatten och det blir finare på sikt, så blir jobbet inte lika meningslöst tråkigt. Sisyfos fortsätter rulla sin Sten uppför berget, men jag kan kanske komma vidare?

Det roligaste i bygget idag är att min man har jobbat på med taket och kommit långt. Plasten har han häftat upp och reglarna har han satt med 30 centimeters mellanrum och isoleringen som är 195 mm tjock har han skjutit upp under plasten. Två bakslag har vi haft. Det första var att vi hade glömt fylla stolpen med lösullsisolering och fick backa bandet lite och fixa det. Det andra var att vi råkade köpa reglar med måttet 25x35 istället för 28x70 (de låg fel på hyllorna), så för att gipsskivorna inte ska spricka och vi ska få plats med eldosor mellan gips och plast, så ska vi köpa reglar med rätt mått imorgon och göra ett rutnät på andra hållet. Det kommer att bli bättre i ytterligare ett avseende; gipsskivorna kan sättas längsgående och det blir färre skarvar i gipsen. Vi åker en vända till byggvaruhuset igen imorgon!









Isoleringstider

Isolering hemma hos oss
Även om jag leker lite med orden, så är jag inte nonchalant eller raljerande. Sanningen är att jag är väldigt rädd för Corona-viruset (Covid-19), som är otroligt smittsamt. Ingen människa på jorden var immun mot viruset i december när det upptäcktes och vi vet ännu inte i vilken grad man blir immun.

Det värsta är att viruset kan få fäste i lungorna, så att de kollapsar. Människor som lever gott trots kroniska sjukdomar och njuter av sin vardag, kan tre-fyra veckor efter insjuknande vara borta. Idag är det 92 personer i Sverige som har dött, och det beräknas bli många fler. Jag vill inte att du eller jag ska bli en av dem.

Bild av Köpenhamn med korona-gloria.
Märkbar isolering mellan länder,
när trafiken i luften och på bron är borta.
Jag hoppas så, att när du och jag insjuknar - om vi insjuknar - att det då finns tid och plats för vården att ta hand om oss. Om man ska befinna sig i ett flera veckor långt tillstånd där lungorna inte ger en luft, så behöver man den bästa vården. Det är lätt att föreställa sig om man någon gång har haft ett astmaanfall eller varit nära att drunkna.

Därför håller jag mig för mig själv här hemma, ber min man att hålla avstånd och ha handskar på sig när han handlar mat till oss och ber barnen träffa vänner utomhus och begränsa sig till en handfull kompisar. Ta hand om dig. Ta hand om oss!

Källor: Sveriges television. Folkhälsomyndigheten. Sveriges television, vetenskap.

fredag 27 mars 2020

Isolering


Isolering är på modet. Medan Corona-smittan sätter världen i karantän och det stigande antalet dödsfall skrämmer, har vi isolerat oss här hemma med fyra arbetsplatser, bra Wi-Fi, toapapper och ett välfyllt kylskåp. Sommarrummet tjänar som lektionssal, idrottshall, konferenslokal med deltagare från Kina, Danmark och England och ibland som fikarum med en kopp kaffe. Det mjuka ljuset är så behagligt! 

Dock kommer friden inte vara så mycket längre, för det börjar dra ihop sig för lite nya händelser och vi insåg igår att vi behöver göra några saker själva. Det är alltså inte bara vi som ska isoleras, utan även taket behöver isolering. Ett par-tre vändor till byggvaruhuset och så är vi igång igen. Vi har sopat insidan av taket och tvättat balkar och imorgon börjar vi häfta upp plast, sätta reglar och lägga upp isolering. Gipsskivor hinner vi inte med nu, men får vi bara isoleringen och reglarna på plats, så ska väl elektrikern Martin kunna dra lite ledningar till eluttag och så kan vi börja måla panel igen. Planen är breda liggande brädor i samma blågrå snickerifärg som vi målat bjälkarna med.

Vad är det då som ska hända nu?
- Elektriker
- Solpaneler
- Grävande av kulvert
- Elektriker igen, växelriktare
- Byte av elmätare, E.on.
- Luft-vattenpump, Nibe 
- Avstängning av gas, E.on.
- Slipning av golv

Inget av det där ska vi göra själva, men det blir alltid pill att fixa med innan hantverkarna kommer - och efter! Efter innertaket ska vi gräva lite. Där utedelen av värmepumpen ska stå behöver vi flytta en pipranka och gräva en bädd med sand och makadam för kondensvatten att försvinna ner i och att lägga ett fundament av betongsten på. Och så är det ju innerpanelen, nischer och tak kvar också.

I veckorna hinner vi inte med något av bygget, men nu till helgen hoppas vi få tid för lite isolering i vår isolering.

söndag 22 mars 2020

Lite ordning i stöket

I morse fick vi låna en industridammsugare av våra goda grannar och dammet från betongplattan försvann in i den. Så skönt! Dock upptäckte vi att betongytan dels är ojämn med lite gropar här och var, dels prickig av hål och av små frigolitkulor. Det är förstås lite irriterande, men förhoppningsvis kan jag tycka att det är charmigt så småningom. Får väl försöka associera till Pompeji. Min man säger att det troligen bara är i ytskiktet, men det kan man väl inte veta? Igår gick en granne, som vi inte pratat så mycket tidigare, förbi och vi började prata tillbyggnad och det slutade med att vi fick se hans slipade betonggolv. Det var väldigt lent, och om vi hittar något företag som kan göra det med vårt golv, och tror att det blir bra, så är vi lite sugna på det. Det handlar om att slipa ner 2-3 millimeter, så våra tunnaste 30 millimeter skulle kunna klara sig.

Min man rev ner den smala panelen i sommarrummets västervägg idag. Det är inte så snyggt just nu, men det är skönt att vi tar små steg i rätt riktning. Det var behagligt att vara i sommarrummet idag när det var blåsigt och bara ett par plusgrader utomhus, men ändå soligt och fint. Så fort vi har det undanplockat där, är det ett trivsamt rum att vara i.


lördag 21 mars 2020

Röra, oändlig röra

Sedan elektrikern var här för ett par veckor sedan har dörren till tvättstugan varit blockerad av uppgrävd grus och makadam och betongstenar. Kanten av sjösten som tidigare prydde östersidans husgrund är också uppgrävd och blandad med den grå stenen som låg och ska ligga under. Hela högen med sten har dessutom landat ovanpå mina söta plantor av hasselört som jag har vårdat ömt och i flera år har försökt få att trivas på östersidan och så har ju gången upp till huset varit uppbruten. Granitplattorna behövdes ju tas upp för att göra plats för elröret som ledningen in till undercentralen i förrådet skulle gå i.
Så många timmar, och långt ifrån klart
Imorgon har fogen härdat och
entrén är fin igen!

Det hela har varit så ledsamt att titta på att jag har valt att gå in och dra en filt över mig. Det där med filten kan ju förstås också bero på en ihållande huvudvärk och uppmaningen om att isolera sig på grund av Corona-viruset Covid-19 som grasserar för fullt i hela världen, men lite av undvikandet beror nog också på den stora röran och oredan, som det inte ser ut att finnas något slut på.

Idag behövde vi dock lite frisk luft och efter en lång stunds planerande av sommarrummet, som resulterade i ett par ark nedskrivna planer för nästa steg, så tog vi oss an plattsättning och sortering av stenar.

Det tar många timmar att bli klar med framsidan, men lite kul är det att det skrider framåt igen. Kanske kan vi till och med ta ett bad ikväll. Se, det är inte bara jobbigt, utan lite kul också, och dessutom  skymtar tussilagon från dikeskanten!

Tussilago

tisdag 3 mars 2020

Små vårtecken

Fyra plusgrader, men snart varmare!
Rabarber

Kärleksört
Gullviva

Daglilja

Körsbär



Gjutningen gjord



I morse kvart i sju, när klockan ringde morgon, hördes också ett dovt, mullrande ljud från gatan. Vi rusade upp och där stod betongbilen och snurrade. På gården var det redan full bemanning och när gröten var uppäten var golvet gjutet. Det ser ut att bli jättefint! Rummet ser ganska stort ut nu, eller hur?