fredag 24 juli 2020

En dag i trädgården

Längtan till jord, spadar och gröna blad väcks i mig så fort jag har slagit upp ögonen om morgonen. Ändå är det inte alltid jag tar mig för så mycket. Jag går från bänk till bänk med min kopp kaffe eller mitt vattenglas, och petar lite här och plockar lite där, och så går dagen. Jag gör lite som de surrande bin och humlorna, som min man tycker så mycket om, som i lugn och ro flyger mellan blommorna. Ibland är det så skönt att bara vara.

Brudslöja

Echinacea
Stäppsalvia

Stäppsalvia

Stockros

torsdag 16 juli 2020

Here we go again - nytt projekt

Nu när all betongsten är tvättad och klar är det bara att sätta igång igen. Plattvibratorn (paddan) är hyrd och sättsanden är uppskopad på släpet. Fram med snören, vattenpass, skyfflar och arbetshandskar. Nu kör vi igång igen!


Att sätta plattor är ännu en sak som vi aldrig har provat på förr. Jag har förstås sett hur pappa och morfar har gjort och läst på en massa olika siter på nätet och instruktioner från de som säljer sten, och vi har ju fått förklarat för oss, men det är ju inte samma sak som att göra det.

De 730 + 460 kilona stenmjöl som ligger på släpet ska utgöra ett stabilt och dränerande lager mellan makadam och plattor, och kommer snart att ha skyfflats från släpet ner på vår uppfart.

——

Två dagar senare har vi inte kommit någonstans. När vi kom hem med plattvibratorn visade det sig att den var trasig och snöret som man skulle dra igång den med inte satt fast i maskinen. Okej, sådant kan hända. Min man hyrde nytt släp, vår son hängde med och hjälpte lyfta upp på flaket, och ner, för de 80 kilona maskin är för tunga för min man att ta själv och min lilla kropp är inte mycket till hjälp. En annan butik hade en annan vibrator att hyra ut och en halv dag senare stod vi beredda att dra i snöret och starta plattvibrator nummer två: Inget hände. Min man drog och drog i snöret, fick sår på händerna och värk i axeln, men maskinen stod där tyst och surade. Grannarna var över och försökte de också, men den var lika svårstartad som Povel Ramels kokosnöt var svåröppnad.

Efter en halvtimmes samtal med varuhusets kundtjänst (och en hel del svordomar från den som inte ansträngde sig för att vara trevlig i telefon) åkte vi iväg och hyrde en elektrisk version som vi kunde lägga i bilens koffert, fick en hundralapp milersättning på ett presentkort och lov att lämna tillbaka båda maskinerna samtidigt, ett dygn senare, för att slippa mecket med att hyra släp flera gånger. Nu funkar vibratorn, men vi har tappat lusten att lägga plattor. Den måste fick lämnas tillbaka vid tretiden, så vi måste hitta lusten snabbt. Vem är inte sugen på att skyffla sand och bära plattor när det är 25 grader varmt?

Strax sparkar vi igång oss och får det gjort, sedan tar vi semester från byggandet och ägnar oss åt promenader, cykelturer, god mat, slappt häng och bad istället.


——
Med rätt inställning och fungerande maskiner är det ändå ganska kul att jobba. Under dagen har vi paddat makadam, öst på stenmjöl, paddat stenmjöl, satt fyra rader sten, paddat raderna och lämnat tillbaka alla plattvibratorerna. Nu håller vi kväll och imorgon lägger vi ut resten av plattorna. Nu är det kul igen!



 

——
En hel vecka tog det oss. Oj, vad vi är trötta nu. Belåtna och nöjda med utfört arbete också, förstås, men nu tar vi semester från byggprojekten ett tag. Dags att bada!





tisdag 14 juli 2020

Satisfying - högtryckstvätt av betongsten

Att trycka bort smuts, alger och jord från och mellan betongplattor med hjälp av högtryckstvätten är ett tungt jobb, men så tillfredsställande. Vi har 40-50 kvadratmeter plattsättning på uppfarten och om det inte vore så dyrt och om det hade funnit tjocka nog att köra bil på, så hade vi nog valt stora plattor i svart diabas, men nu har vi istället 20x20x7 centimeters mörkgrå betongsten och då får vi dras med algpåväxt och en yta som bleknar från nästan svart till grå med tiden.

Före tvätt

Halvvägs igenom tvättandet



Tvätt av plattor som snart ska användas.
Stenen har legat här i tolv år eller så, och vi har tvättat den var tredje eller fjärde år ungefär. Vi har funderat på att lägga om uppfarten med nya plattor, men det skulle kosta cirka 50000 kronor att bara köpa stenen, så det satsar vi inte på. Istället tvättar vi och utökar uppfarten med e stenar vi fick över när vi gjöt plattan i sommarrummet.

onsdag 8 juli 2020

Trappa till badet

Idag var det byggdags igen eftersom vi behöver en trappa till badet. Inomhuspallen har funkat bra, men det är lätt att glömma den utomhus och den tål inte regn. Efter många funderingar på olika utformning valde vi slutligen en nätt konstruktion med samma höjd som bänken. Vi kunde också använda spillbitar från tidigare projekt, så vi behövde inte handla nya brädor.

Som så ofta har jag ingen stor roll i byggandet, utan det är min man som sköter mätande, sågande och skruvande och jag är mest behjälplig när det kommer till att hålla eller vara bollplank. Det innebar idag att även häcken blev klippt och att stenläggningen i nordvästra hörnet blev lite utökad. Stenen ska inte ligga kvar där, för den kommer att behövas på framsidan, men det ger en idé om hur hörnan kan användas och utformas. Är det kanske där vi ska ha grillen?

måndag 6 juli 2020

Gulmelerad sjösten 16-32 cm, 500 kg

Idag lade vi ut markduk och sjösten på östersidan mot gatan. Vi åkte till Flisbys butik och fick hjälp att få upp 500-kilossäcken på släpet. Väl hemma skyfflade vi och krattade ut stenen. En bänk ska sättas under fönstret också, och så mjukar vi kanske upp formen lite med en böjbar metallkant i en böljande form mellan rabatt och sjösten, istället för den raka kanten som vi nu fick mot rabatten, men det är det ingen brådska med. Det känns väldigt roligt att entrén äntligen är klar! Imorgon vill jag dricka morgonkaffet under magnolian.
Sjösten, gulmelerad, storlek 16-32 mm

500 kg räcker till 5-10 cm tjockt lager
på cirka 6 kvadratmeter

Äntligen plats för en bänk på östersidan