Matjord, bokashikompost och blomlökar. |
Första våren efter sådd gror fröna som spinkiga små gräs som ibland har ett litet svart fröskal på toppen. Andra året kommer det lilla gröna strecket lite kraftigare och en liten vit lök har börjat bildas under jorden. Redan långt innan dess har jag glömt vilken sorts lökväxt som bjöd på fröerna.
Framför narcisserna ser du en av de ruggar jag har lämnat kvar bland höstanemonerna. |
Lökarna kan dock inte utvecklas längre än till små prickar eller kanske små bollar med 1-2 cm i diameter, eftersom de står för tätt och istället för att utvecklas till vackra blommor, ser de ut som ljusgröna grästuvor.
Mellan häcken och de höga gräsen har jag haft plast som marktäckare och några sand- och jordhögar ett bra tag. Ett par-tre år har det nog blivit. Jorden är använd på annat håll och under plasten hade maskarna effektivt tagit hand om gammal grässvål och det var fin matjord där. Vi grävde ut en spade djupt, fyllde på med ett tiotal hinkar bokashijord från höstens matrester, krattade över lite jord och strödde ut hundratals små lökar. I varje spadtag med en rugge av lökar, finns det säkert hundra små lökar, som vi varsamt delade på och det blev många sådana ruggar. Rabatten är kanske fyra meter lång så även om lökarna var många så hamnade de inte lika tätt nu.
Lökarna ströddes ut över den nya odlingsbädden och därefter krattade vi ut jord över lökarna. Nu får vi vänta ett år eller två för att förhoppningsvis få en vacker lökrabatt. Oavsett om det är scilla, allium, pärlhyacint, tulpan eller narciss - eller en blandning av alla - så kan det bli vackert. De fröer från Allium som jag hittade i förrådet och som ströddes ut över den färdiga rabatten kommer att ta upp till åtta år på sig innan de blommar, om de gror och trivs vill säga. Stora, vackra lökväxter tar helt enkelt gott om tid på sig. För att slippa ogräs där funderar jag på backtimjan som marktäckare. Det skulle bli en fin bas till lökarna.
Jag tror det kan bli bra, men visst är det ändå lite märkligt att anlägga en rabatt utan att veta vad man har planerat?
Vill du läsa om tidigare lökrabatter så titta här:
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar