Har jag skrivit om våra dubbla häckar någon gång? Denna märkliga företeelse som troligen bara finns i vår trädgård!
När vi flyttade in i vårt nybyggda hus på en av åkrarna som omvandlades till villamatta i bostadskrisens Malmö i mitten av 00-talet, så hade arkitekten valt oxel (Sorbus intermedia) till häck till hela området. Min enda erfarenhet av oxel var som träd, och jag hade svårt att föreställa mig oxeln som en tät häck. Jag hade önskat att vi hade fått avenbok (Carpinus betulus), som blir hög och tät och som står i orange under vintern. Det hade ju varit lätt att byta ut de kala kvistarna med oxelsticklingar som anläggarna stack ner en halvmeter innanför tomtgräns, men jag har stor respekt för arkitektens arbete och tycker om enhetligheten i våra nyfunkishus, så det var egentligen aldrig aktuellt. Istället åkte vi till plantskolan, köpte avenboksplantor och anlade en innervägg som komplement till tomtgränsens oxel.
Alla som kom på besök ifrågasatte denna märkliga plantering och ibland fick jag skratta med, men i min föreställningsvärld skulle det bli både vackert och funktionellt. Det praktiska som de dubbla häckarna ger, är lä mot västanvinden när den silas genom tätt bladverk, insynsskydd på hösten när oxeln är kal och en avgränsning mot fröogräset som kommer med vinden från de allmänna ytorna utanför tomten. Det praktiska är dock inte det tyngst vägande, utan det är det estetiska.
Eftersom häcken avgränsar, så blir inte hela trädgården överblickbar, utan det skapas en rymdkänsla och en nyfikenhet på vad som finns där bakom. Det blir rum i rummen. I ett av hörnen har vi gjort en liten glänta för vår hängmatta, och där kan man ligga och vaggas och lyssna på de höga gräsens rassel, sova en stund eller läsa, helt avskärmad från omvärlden.
Den täta avenbokshäcken är också en fantastiskt vacker bakgrund till perennerna. Alla blommor passar ihop med dess grönska. Den röda perukbusken lyfts också fram av häcken bakom, och blir synlig på ett väldigt fint sätt. Detta har vi förstärkt genom att låta murgröna växa under den.
Den smala gången mellan häckarna är som en portal eller labyrint, som lockar fantasin och får barn att vilja springa. Bakom häcken finner man skydd i ta-fatt-lekar, kurra gömma och vattenpistolskrig. Det förtjusta fnitter som barn utbrister i när de upptäcker gången för första gången är ett sådant ljud som griper tag i hjärtat och får en att minnas att man fortfarande är barn inombords.
Det dröjde inte lång tid innan jag förstod tjusningen med oxeln och nu är jag lika förtjust i dess grågröna vindfång som avenbokens röda vinterskrud, men de dubbla häckarna behåller vi, för att de tillför fantasi och en fortsättning.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar