Funkia (hosta) finns i tre varianter hos oss. Länge var den gråblå min favorit, men i år är det den limegröna. De styva bladen gör en gest som säger ”varsågod” och jag tackar och tar emot.
Den brokbladiga har jag fått från mitt föräldrahem. Den är mjukare i bladen och blommorna är tjusigare och blommar längre än de andras. Vilken är din favorit?
Jag tycker om att ha hosta i stora grupper, men i år har jag börjat använda dem som kantväxt i vår långa skuggrabatt bakom söderhäcken och jag tycker att de gör sig snyggt mot den mjuka sjöstenen och mot gräsmattan. Nu står de som kant, men jag hoppas att de växer till dig och bildar stora bestånd där de står, så jag får både och.
När man skissar på en rabatt och ser den platt ovanifrån på ett papper, så är det lätt att utgå från väderstreck och glömma att ett läge i söder inte behöver betyda full sol. Om en rabatt i söderläge har en hög häck, eller höga solälskande perenner, längst söderut så kan det bli ett bra skuggklimat bakom den höga växten, bara de har tillgång till vatten, för soldyrkarna dricker ofta mycket eller vet hur de ska styra rötterna för att inte torka ut!
En kul sak med funkia är att den är en sparrisväxt. Det hade jag ingen aning om och tyckte att det var en rolig sak att lära sig.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar