söndag 30 maj 2021

Pak choi

För första gången har jag kål i trädgården. Jag har fått pak choi-plantor av en vän och köpt två sorters fröer och nu väntar jag på att kunna smaka de första bladen.

Plantorna är tillräckligt stora, men tyvärr är det någon annan som hinner före mig varje morgon. Avbrutna blad, uppätna blad och blad med hål i har vi gott om, men inte ett enda stort, friskt blad att lägga på tallriken. Ännu!


Sellerikål, men inte selleri, bara kål

När jag var barn odlade pappa broccoli ett år. När jag frågade honom om han inte skulle göra det igen, svarade han att det inte var roligt, för det var så många insekter som också tyckte om broccoli, så det blev inte så mycket till oss.

Av mamma fick jag lära mig att man måste hålla blomkålshuvudet under vatten en stund, innan man kokar det, för att larverna ska komma ut.

Den erfarenheten har gjort att mina barn har fått lära känna blomkål och broccoli som frysta små buketter som man ångkokar.

Brassica rapa ’Arax’












I år vill jag ändå lära mig att odla pak choi. Jag har många plantor och jag kan testa på olika ställen i trädgården och samplantera med ramslök och rödlök, som jag också har för första gången.

Brassica rapa ’Joy choi’


Om det inte funkar så njuter jag ändå av skönheten i bladen. Den friska gröna färgen och den ljusgröna bladnerven i den röda sorten är så vacker!

Vad ska jag göra för att hinna smaka
innan djuren och krypen tar för sig?











Jag hoppas förstås på en morgon, ganska snart, då jag kan bryta ett friskt, krispigt blad som jag blir den första som äter av!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar