Pak choi från Lomma/Jiangshan |
Tre sorters pak choi har jag fått upp i mina lådor. Den första och största är det snart dags att ta frö från. Jag vet inte sortnamnet, men eftersom jag fått plantorna av en vän kommer jag att kalla den ’Jiangshan’ (江山) efter den stad i Kina som min vän växte upp i. Eftersom jag ännu inte har varit i Kina, trots att jag alltid har fascinerats av det stora landet och alla vackra växter som kommer därifrån, så får Kina komma till mig, i form av en liten vrå i min trädgård.
’Arax’ blad var mörkare, nästan lila när plantan var mindre, men nu blommar den och är bara mörk. |
Jag har pak choi på tre olika ställen i trädgården och bäst trivs den i kraftigt gödslad jord med mycket torv i och i full sol. Jag har sått i tre omgångar och den tredje generationen står tätt tillsammans med ringblommor, bladsallat och rödlök, men klagar inte. Dock knyter den sig inte, utan strävar mot solen, så jag måste skörda och göra det glesare i lådorna.
Bakom ringblommorna skymtas pak choi |
Det godaste hittills av alla rätter vi lagat med pak choi är att fräsa vitlök i olja och smör och snabbt vända strimlor av pak choi däri. Att göra en dressing med soja vitlök, chili och tahini och ringla över strimlade blad är också jättegott. En kycklingsallad med det som bas, körsbärstomater och lite andra grönsaker är jättegott! Hur använder du pak choi?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar